Ringsted by

Uddannelse er tandhjulet, der får væksten til at køre derudad

Det går generelt går i Region Sjælland. Ordrebøgerne er fyldte, og ledigheden er lav. Væksten er stor, men manglen på kvalificeret arbejdskraft er mærkbar, og den bliver kun større fremover. Uddannelse er derfor omdrejningspunkt for de virksomheder, som ønsker at vækste og udvikle sig.

Uddannelsesvejen til Vækst har udgivet en status om sin indsats – især over for virksomheder og ufaglærte i job. Pixi-rapporten giver konkrete bud og praktiske løsninger på, hvordan virksomhederne med fordel kan tænke uddannelse og løbende opkvalificering ind deres strategi og planlægning.

De unge kan ikke motiveres nok til uddanne sig og gerne tage en faglært uddannelse. Men det er ikke nok til at udfylde den mangel, alle eksperter spår om – 4.000 faglærte i 2025 i Region Sjælland. Den ufaglærte arbejdsstyrke skal også uddanne og opkvalificere sig, så de opfylder fremtidens kompetencer og fleksibilitet. Det kan godt være svært at overtale en medarbejder, som har et langt arbejdsliv bag sig, og hvor skolebænken ikke virker tiltrækkende, til at gå i gang med en faglært uddannelse, opkvalificering eller et kompetenceløft. Derfor er det nødvendigt, at regionens mange arbejdspladser – ikke kun de store, men også de små og mellemstore, der er flest af – spiller med og aktivt motiverer sine medarbejdere til at tage uddannelsesskridtet. Al erfaring viser, at det giver glade og loyale medarbejder, en fremtidssikring af virksomheden og sorte tal på bundlinjen.

Klar til vækst

Uddannelsesvejen til Vækst (UTV) er et regionalt initiativ, der skal takle den truende mangel på faglært og kvalificeret arbejdskraft ved at skabe et kompetence- og uddannelsesløft, så flere ufaglærte bliver opkvalificerede eller faglærte. Det gøres gennem tilbud om RealKompetenceAfklaring (RKV) og efterfølgende RealKompetenceVurdering (RKV), hvor man kigger på den enkelte medarbejders kompetencer og erfaring, det betyder oftest, at medarbejderen kan få merit på en del af uddannelsen og dermed få en genvej til en faglært uddannelse.

Der er brancher og fag, som er særlig hårdt ramte, men det er efterhånden et udbredt billede, at der er brug for både ledige hænder, der er skruet rigtigt sammen, og kloge innovative hoveder.

UTV tilbyder virksomheder hjælp til at kortlægge virksomhedens kompetencer og få en konkret plan. Det gøres ved at kortlægge hvilke kompetencer, der er nødvendige – og dernæst at se på hvilke kompetencer, som mangler, og hvilke man allerede har. Virksomheden får en afklaring og en plan for, hvordan de får lukket det GAB, der evt. er.

UTV Onsite er et tilbud om kompetencetjek til de virksomheder, som er partnere i UTV. Der er pt. godt 400 partnere. UTV giver samtidig virksomhederne tilbud om at deltage i Vækstmøder rundt om i hele regionen. Her i foråret er planlagt fem vækstmøder i Slagelse, Køge, Lolland-Falster, Nordvestsjælland (Svebølle) og Roskilde.

UTV’s klare mål er, at manglen på kvalificeret arbejdskraft ikke må bremse udviklingen og væksten.

 

 

 

Kommentarer