Jystrup

Besættelsestiden er i fokus med Ringsted Museum i uge 38

Våbennedkastning 4. Mærk historiens vingesus. Foto: Museum Vestsjælland

Besættelsestiden 1940-45 er i fokus, når Ringsted Museum og Arkiv inviterer til historisk drama om våbennedkastning på Gyldenløveshøj og til filmen Befriet fra Hitlers helvede, om de hvide busser.

Mærk historiens vingesus den 21. september kl. 19.00-20.00 og vær med, når lyset leder til indflyvningsbanen ved Gyldenløveshøj. Her blev kastet våben ned og især i de sidste måneder af 2. verdenskrig var der stor aktivitet, ikke kun her i Vestsjælland, men over hele landet i en væbnet modstand mod besættelsesmagten.

Museets formidler står denne aften klar til at modtage våbencontainere ligesom i 1945 på nedkastningspladsen sammen med jer. Hør om modstandsgruppens forberedelser og om hvordan gruppen fik fragtet våben i sikkerhed uden, at tyske soldater opdagede noget. 

Autentiske lydeffekter, lys og rollespil søger for en oplevelse ud over det sædvanlige, også for familiens større børn. Alle kan være med til at signalere til piloten om der er fri bane til nedkastningen. Tag en lygte med.

Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billletexpressen.dk

Arrangementet er ikke velegnet for gangbesværede.

Mødested: P- Plads ved Gyldenløveshøj, Skjoldenæsvej, Jystrup

Befriet fra Hitlers helvede

Se filmen om de hvide busser den 24. september kl. 13.00 – 15.00 på Ringsted Museum og Arkiv.

René Meyrowitsch er idemanden bag filmen ”Befriet fra Hitlers helvede”, som bl.a. fortæller om, hvad frivillige kan gøre for deres medborgere. Med de hvide busser blev der reddet ca. 17.000 kz fanger, heriblandt René Meyrowitschs forældre og bror, der var indsat i kz-lejr Theresienstadt.

De hvide busser var almindelige rutebiler, der var malet hvide. De kom fra Norge, Sverige og Danmark. De svenske busser stod for den interne transport af kz-fanger i Tyskland, mens de danske busser sørgede for transport fra opsamlingsstedet i Neuengamme kz-lejr til Danmark.

Filmen varer en time og derefter er der mulighed for at stille spørgsmål til René Meyrowitsch.

Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billetexpresen.dk.

 

 

Ill: våbennedkastning 4. Mærk historiens vingesus. Foto: Museum Vestsjælland

Ill.: de hvide busser. Foto: Nationalmuseet.

 

Kommentarer