Unge boligkøbere i klemme
I kampen om boligkunderne ser Danske BOLIGadvokater stadig flere eksempler på unge boligkøbere, der kommer i klemme, fordi de tror at ejendomsmægleren også er deres rådgiver.
Ejendomsmæglere over hele landet arbejder ihærdigt på at overtage berigtigelsen (godkendelsen) af bolighandlen, og det skrives derfor ind i flere og flere købsaftaler. Konsekvenserne kan være fatale, fordi det desværre får især de unge førstegangskøbere til at tro, at ejendomsmægleren også deres mand og varetager deres interesser i en bolighandel.
”Ejendomsmægleren ville gerne berigtige handlen, derfor troede vi at mægleren også var vores rådigiver og at alt var i orden”, sådan lyder forklaringen ofte fra købere der er kommet i klemme og henvender sig til Danske BOLIGadvokater for at få hjælp, efter at skaden er sket.
Men lovgivningen er tydelig på det punkt. Ejendomsmægleren skal og må udelukkende varetage sælgers interesser og må ikke rådgive køber i samme sag
”Første gangskøberne tror i mange tilfælde, at de kun har behov for hjælp til skødeskrivning og derfor søger de ikke den afgørende køberrådgivning hos en uvildig advokat” siger medlem af Danske BOLIGadvokater Uffe Thorlacius fra Advodan Lyngby.
Ejendomsmægleren skal naturligvis gøre alt for, at sælger får den bedste pris og det hurtigste salg, men det betyder også at mægleren viser ejendommen fra sin bedste side og ikke sætter spot på de mere uheldige sider ved ejendommen eller begrænsninger i anvendelse af ejendommen. Det bliver et problem for købere der aldrig har handlet bolig tidligere, og tror at ejendomsmægleren også er deres mand. Og det er berigtigelsen af handlen som får dem til at tro det.
De unge ved ikke at de ikke får rådgivning
Bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater, Jacob Jansson Christensen, mener det er meget uheldigt at de unge købere ikke beskyttes bedre mod misforståelsen om, at ejendomsmægleren kan klare det hele, også at være rådgiver for køber. ”Ejendomsmægleren er udelukkende sælgers mand, og må ikke rådgive køber i samme handel. Det er vigtigt at slå fast,” siger Jacob Jansson Christensen.
Han peger i særlig grad på to forhold i kampen om berigtigelsen, der er stærkt bekymrende og som går ud over forbrugersikkerheden:
- Køberne tror de får rådgivning og fravælger derfor egen rådgiver, dermed får ejendomsmæglerne alt for let spil og køberne får ikke tilstrækkelig kompetent rådgivning
- Ejendomsmægleren kan berigtige handlen før alle købers ønsker er opfyldt, hvilket i værste fald tvinger køber til at lægge sag an mod sælger for at få opfyldet alle punkter i købsaftalen
”Som lovgivningen er på nuværende tidspunkt, sikre køber sig bedst ved at indsætte et advokatforbehold i købsaftalen og samtidig sikre sig, at det er købers rådgiver som berigtiger handlen”, forklare Jacob Jansson Christensen.
Ordlyden i et advokatforbehold bør som minimum være ”Købers underskrift på denne købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest 5 hverdag efter at begge parter har underskrevet købsaftalen. ”
Mere om advokatforbehold, tjekliste til boligkøber kan gratis downloades og findes på danskeboligadvokater.dk
Kommentarer