Ringsted by

Undgå indbrudsfælden når du køber bolig

Boligkøb er den største økonomiske beslutning, som de fleste danskere tager i løbet af deres liv. Selvom indbrudsrisikoen måske ikke er det første, man tjekker ved et nyt hus, kan det være afgørende at kende huset og risikoen for at komme hjem til en gennemrodet bolig.

Hvordan kan det være, at der er nogen, som igen og igen bliver ramt af indbrud, mens andre aldrig har haft de ubudne gæster på besøg? Huse er vidt forskellige og mange parametre lige fra hækkens højde til postnummer har indflydelse på risikoen for indbrud. Her får du eksperternes råd til, hvordan du kan tjekke, om din nuværende eller kommende bolig er i risikogruppen for indbrud.

I Gentofte Kommune blev der sidste år begået 13 indbrud per 1.000 indbygger. Til sammenligning blev der kun ti kilometer syd derfra, på Frederiksberg, begået 2,5 indbrud per 1.000 indbygger i 2017.

Dit postnummer er en af de faktorer, som har stor indflydelse på indbrudsrisikoen i dit hjem, men der er også andre elementer, som enten tiltrækker eller afskrækker tyven. Og det er værd at holde for øje, når man kigger efter bolig.

Køberplatformen Bolighed.dk har fokus på at hjælpe folk på boligjagt med at træffe de rigtige beslutninger. Her kan man skrive en adresse ind og tjekke indbrudsrisikoen i netop det område, hvor man søger boliger til salg. På den måde kan man få et vigtigt og hurtigt overblik over, hvor mange indbrud der bliver begået i kommunen:

– Inden man køber en bolig, vil jeg anbefale, at man tager det med i sine overvejelser, hvor indbrudsplaget området er, siger boligøkonom og købermægler Hans Møllnitz Olsen fra Bolighed.dk.

– Når det gælder huse i de mest indbrudsplagede områder i Danmark, som for eksempel nord for København, Brønderslev eller Skanderborg, så vil nogle købere have behov for at vide, at huset er indbrudssikret. Og ellers er det noget, man som køber kunne overveje at gøre noget ved, når man flytter ind, siger Hans Møllnitz Olsen.

Hækken kan være afgørende
Står du allerede med et hus eller en bolig i et indbrudsplaget område, er der flere ting, man kan gøre for at sikre sig mod ubudne gæster. Og det handler ikke kun om at installere en tyverialarm.

– Det er jo almindelig sund fornuft at låse huset af, før man tager hjemmefra. Men alligevel er der mange, der glemmer at lukke og låse alle døre og især vinduer helt. Det gælder ikke kun i stueetagen, men også på første sal, hvor mange måske tænker, at tyvene ikke har mulighed for at komme op til. Men vi ser ofte, at tyve er kommet ind gennem for eksempel et åbent vindue på første sal, siger Anders Boger, der er sikkerhedsekspert og operationel direktør hos alarmselskabet Verisure.

Grunden huset ligger på, og hvad der ellers måtte være på grunden, har også stor betydning for tyvenes lyst til at invitere sig selv indenfor.

– Der er ingen tvivl om, at der kan være stor forskel på, hvor attraktive to huse ved siden af hinanden er for en indbrudstyv. Hvis et hus har en lav hæk, hvor naboerne kan følge med i, hvad der sker, og hvis man har en indbrudsalarm og modstandsdygtige døre og vinduer, er der større sandsynlighed for, at tyven giver op på forhånd, siger Anders Boger.

Tjekliste, hvis du vil undgå indbrudsfælden:

Er der modstandsdygtige låse, døre og vinduer?
Kan naboerne nemt se dit hus og have, så de ville kunne spotte en tyv?
Hvordan er indbrudstallene for dit område? Tjek det på Bolighed.dk

Kommentarer