Ringsted by

Sundhedsreform kan skabe afspecialisering

Regeringen foreslår i sundhedsudspil at nedlægge landets regioner. Det vil især få betydning for sundhedsvæsenet. Men det vil også få betydning for en række sociale tilbud, som hidtil har ligget i regionalt regi. De skal nemlig ifølge udspillet overgå til kommunerne. Set i lyset af erfaringerne fra strukturreformen i 2007 er det bekymrende, lyder det fra LEVs landsformand

Regeringen fremlagde på et pressemøde i går det længe ventede reformudspil på sundhedsområdet – et udspil, som indeholder en nedlæggelse af landets fem regioner. Regionernes primære opgave er at drive landets sundhedsvæsen, men regionerne er også ansvarlige for driften af nogle af de mest specialiserede sociale tilbud. Heriblandt botilbud for cirka 1.000 voksne med udviklingshæmning.

Om udspillet
De fem regioner skal ifølge udspillet omdannes til fem administrative sundhedsforvaltninger. Herudover oprettes en national overbygning med navnet ”Sundhedsvæsen Danmark” og 21 sundhedsfællesskaber, der skal bygge bro mellem sygehus, kommune og almen praksis eller egen læge.

Regeringens mål med reformen er at løse nogle af de kendte problemer på sundhedsområdet med manglende sammenhæng i behandling og koordination mellem region og kommune. Desuden er det ambitionen at flytte den mindre specialiserede behandling, som for eksempel kontrolbesøg og opfølgning, ud af sygehusene og tættere på borgerne. Flere skal behandles tættere på egen bopæl.

Kommunerne skal overtage regionernes sociale tilbud
Ved kommunalreformen i 2007 overtog kommunerne det fulde finansierings- og myndighedsansvar på det specialiserede socialområde. Men regionerne har siden reformen drevet en række specialiserede tilbud på socialområdet, herunder botilbud og dagtilbud for mennesker med udviklingshæmning.

I LEV påkalder det sig naturligvis særlig interesse, at kommunerne med reformen vil få driftsansvaret for de hidtidige regionale dag- og døgntilbud på socialområdet. Imidlertid er udspillet meget kortfattet, når det gælder overdragelsens af regionernes hidtidige opgaver på socialområdet. Det fremgår, at tilbuddene skal overgå til kommunerne, men ikke meget andet, hvad der vækker bekymring hos LEVs landsformand, Anni Sørensen:

– Det er bekymrende, hvis denne del af opgaveomlægningen ikke er mere gennemtænkt. Man skal huske på, at disse tilbud i dag er regionale, fordi kommunerne i forbindelse med kommunalreformen i 2007 selv vurderede, at man ikke kunne løse opgaven. Kan kommunerne uden videre løfte de opgaver i dag? Erfaringerne fra 2007 viser entydigt, at specialiserede tilbud og vidensmiljøer kom under pres, da man ændrede strukturen. Det viste regeringens egen evaluering af strukturreformen faktisk også. Det havde selvfølgelig ikke kun noget med struktur og ansvarsfordeling at gøre, men jeg savner at se konkrete bud på, hvordan specialiseringen sikres. Og det indeholder regeringens udspil ikke noget om, siger Anni Sørensen.

Det specialiserede socialområde kan blive klemt
LEVs landsmand kan også være bekymret for, om det specialiserede socialområd og dermed handicapområdet kan blive yderligere klemt i den kommunale økonomi:

– Kommunerne skal med udspillet spille en endnu større rolle på sundhedsområdet. Jeg kan godt være bekymret for, hvad det kommer til at betyde for det kommunale fokus på det specialiserede socialområde, som i forvejen ikke står højst på dagsordenen. Her bør regeringen som minimum gøre sig nogle overvejelser om, hvordan vi sikrer, at området ikke drukner i forbindelse med en reform. Både når det gælder de økonomiske prioriteringer og det nødvendige politiske fokus.

LEV vil nu se nærmere på regeringsudspillet, herunder også de markante forandringer på sundhedsområdet.

Kommentarer