Ringsted by

Studerende i debat med folketingspolitikere

Foto: Jonas D. Madsen.

Spørgelysten var stor, da VUC klar i Ringsted dannede rammen om en politisk debat. Det blev til en flot debat mellem de studerende på den ene side og panelet af politikere på den anden side. Emnerne strakte sig vidt, lige fra ord- og talblindhed til mistrivsel hos unge og atomkraft.

En anderledes skoledag

Paneldebatten var tilrettelagt som et skolearrangement, og studerende fra både den almene voksenuddannelse (9. -10. klasse) og fra HF var mødt op. Dagen startede i valgkampens tegn. Debatten startede med, at politikerne kort præsenterede sig selv og deres mærkesager, hvorefter der var spørgsmål fra salen, og debatten var i gang.

Et bredt panel

Panelet var bredt sammensat, og der var mange holdninger repræsenteret.

Debatpanelet bestod af følgende repræsentanter:

Frederik Vad, Socialdemokratiet

Morten Dahlin, Venstre

Anne Sophie Callesen, Radikale Venstre

Claus Bedemann, Nye Borgerlige

Mads Olsen, Socialistisk Folkeparti

Trine Pertou Mach, Enhedslisten

Debatten kom vidt omkring

Det kan næppe komme bag på nogen, at et af de emner der især optog de studerende, var mistrivsel blandt unge og klima. Repræsentanten fra SF, Mads Olsen er selv ung, 20 år, og har pt. sabbatår. Han kunne måske nemmere sætte sig i de studerendes sted, når han er jævnaldrende. Det virkede dog ikke til at være noget problem for flere af de andre kandidater, som gerne talte de unges sag.

Claus Bedemand fra Ny Borgerlige og Morten Dahlin fra Venstre talte for at huske de små selvstændige virksomheder her i krisen, og da Morten Dahlin mindede de studerende om, at de små selvstændige også er bageren, henne på hjørnet og Kebaben længere henne af gaden, så havde han de studerendes opmærksomhed.

Ordblinde som en mærkesag

Selvom debatten gik vidt, fra økonomisk krise, over klima, vindmøller og atomkraft, så var især en kandidat lidt mere i dybden i et af de områder, der ligger VUC’s hjerte nær – nemlig ordblindhed. Frederik Vad fra Socialdemokraterne talte for at huske at tage sig af de ord- og talblinde – og gerne så tidligt som muligt. Det er jo lige præcis en af de ting VUC arbejder med. VUC har mange års erfaring i at spotte ordblindhed, og i at undervise ordblinde så de får en nemmere hverdag.

Sundhedssektoren blev heller ikke glemt

Ingen valgdebat uden debat om sundhedssektoren, løn til sygeplejersker og Sosu og ventetider på psykologbehandling. Det blev også et varmt emne i denne debat. Som Anne Sophie fra det Radikale Venstre udtrykte det sådan: ”Vi er nødt til at have en behandlingsgaranti, og det er uanset om vi taler om fysiske eller psykiske lidelser”. Trine fra Enhedslisten slog tilsvarende et slag for lønnen, hvor hun argumenterede for at sygeplejersker og Sosu’er bør have en løn, der svarer til den høje værdi de bidrager med.

Debatten er ikke slut, det er en lang valgkamp

Der var mange spørgsmål fra de studerende, og villigheden til at debattere var stor hos paneldeltagerne, så da tiden rendte ud og debatten var slut, var flere studerende lige oppe og stille et par ekstra spørgsmål til kandidaterne. De undervisere, som stod for arrangementet kunne da også med glæde konstatere, at de studerendes interesse for valgkampen er stor, så forhåbentligt lytter de unge til panelets opfording: ”Gå ned og stem! – Det skylder vi alle dem, der kæmper for et frit demokrati, fx i Ukraine”.

Der bliver afholdt en tilsvarende valgpaneldebat på VUC’s afdeling i Slagelse senere på måneden.

Kommentarer