Ringsted by

Stor ynglesucces for havørnene i Ringsted

2017 var et godt yngleår for de tre havørnepar, der holder til i Ringsted Kommune. Ørnene rugede seks unger ud, og de kom alle på vingerne.
I Ringsted Kommune har der de seneste år ynglet tre havørnepar og 2017 var et rigtigt fint yngleår. Ørnene rugede seks unger ud, som alle kom på vingerne. Havørne ruger normalt i nærheden af større søer, hvor de kan fange fisk m.m. Og i Ringsted yngler de også ved de største søer, nemlig Haraldsted Sø, Gyrstinge Sø og søerne ved Skjoldenæsholm.Det viser en årsrapport fra Projekt Ørn fra Dansk Ornitologisk Forening.Publikum er normalt gode til at holde sig væk fra redeområdet, og der er da også gode muligheder for at iagttage ørnene flyve og jage over søerne.

Også i år tegner til at blive et godt yngleår for de lokale havørne, fortæller biolog i Ringsted Kommune Eilif Byrnak.

”Her i juli tager de gamle ørne ungerne med ud på de første større flyveture og lærer dem at fange fisk i søerne. Ved Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø er der gode muligheder for at se ørnene. Det nye fugletårn ved Gyrstinge Sø, som kan nås fra Store Bøgeskov, er et godt sted at iagttage ørnene og deres unger,” siger biolog Eilif Byrnak.

Mindre held på landsplan

På landsplan gik det mindre godt for havørnene. For første gang i mange år var der et fald i antal unger på vingerne. I 2017 fik 92 ynglende havørnepar i Danmark i alt 104 unger, altså godt 1 unge pr. rede. I 2016 kom der 123 unger på vingerne, det højeste antal siden havørnen vendte tilbage som dansk ynglefugl i 1990’erne.

Tilbagegangen for havørnen i Danmark kan hænge sammen med fugleinfluenza, der i vinteren 16/17 blev konstateret i 12 døde havørne. Dansk Ornitologisk Forening vurderer i den seneste årsrapport i Projekt Ørn, at mellem 40 og 50 havørne har mistet livet på grund af fugleinfluenza. Desværre konstateres også fund af forgiftede ørne.

Kommentarer