Ringsted by

Skræddersyet behandling mod tarmkræft vil redde flere liv

​Ismail Gögenur

Professor Ismail Gögenur fra Sjællands Universitetshospital skal stå i spidsen for en ny stærk forskergruppe, der skal udvikle skræddersyede behandlingsforløb til patienter med tarmkræft og dermed give bedre chancer for overlevelse.

 

​I Danmark får 5.000 patienter hvert år en diagnose med tyk- eller endetarmskræft. Mange bliver opereret, men hver fjerde patient udvikler komplikationer inden for den første måned, og hver tredje oplever tilbagefald.

Bedre og mere præcis diagnose til tarmkræftpatienter
Forskergruppen vil se på hele patientforløbet fra før operationen, til selve operationen og tiden efter, og ved at indsamle store mængder data fra mange patienter, vil de få en unik viden, som de kan bruge til at tilpasse den bedste behandling til den enkelte patient.

– De skræddersyede behandlinger kalder vi også for personlig medicin. Når det med tiden kommer til at fungere, vil vi nærmest kunne stå ved siden af patientens seng, taste patientens oplysninger ind i en database og med det samme kunne se, hvilke muligheder patienten har for behandling, fortæller Ismail Gögenur.

I forskergruppen vil professor Ismail Gögenur, sammen med en række andre ledende forskere og klinikere fra universiteter og hospitaler i både Region Sjælland og Region Hovedstaden, reducere følgesygdomme og dødsfald efter operationen for kræft i tyk- eller endetarmen.

International blåstempling
Det er første gang, at en forsker i Region Sjælland har fået tildelt formandsposten for et af de prestigefyldte forskningssamarbejder, der kaldes for Clinical Academic Groups – også forkortet CAG.

– Jeg er utrolig glad for den internationale blåstempling, som vores projekt nu har fået. Det er også dejligt at få bekræftet, at vores forskning og kliniske arbejde har et stort potentiale, og at det vil kunne gøre en stor forskel for patienterne i fremtiden. Det glæder vi os til at komme i gang med, siger Ismail Gögenur.

Ismail Gögenur har i sin tidligere forskning været med til at vise, at en personligt tilpasset behandling kan reducere følgesygdomme og tilbagefald. Men i den nye CAG vil samarbejdet mellem specialister i big data, eksperter i translationelle laboratorieteknikker og et tværfagligt team af eksperter, der repræsenterer alle faser i patientforløbet, nu kunne sætte ekstra skub i udviklingen af ‘personlig medicin’ for denne gruppe kræftpatienter.

Til daglig hjælper Ismail Gögenur patienter på Kirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, og samtidig er han som professor tilknyttet Institut for klinisk medicin på Københavns Universitet.

Kommentarer