Ringsted by

Sådan tjekker du, om foreningen er sund, inden du køber andelslejlighed

Historisk set er perioden fra marts til juni højsæson for boligkøb, og er det en andelsbolig, du er ude efter, er der mindst fem ting, du skal have styr på, forklarer ejendomsadvokat Nicholas Wantzin.

Du skal være hurtig ved havelågen, hvis du er én af de mange, som er på jagt efter en andelsbolig, hvor liggetiden ofte begrænser sig til ganske få uger eller dage. Men hvad er det egentlig, du skal være opmærksom på, hvis du både skal kunne slå hurtigt til, indgå en god handel og samtidig undgå de uforudsete udgifter? Start med at droppe tanken om, at du er i mål, når blot du ved, om andelsforeningen har gæld eller ej, lyder det fra ejendomsadvokat Nicholas Wantzin:

“Ofte er danskerne mest interesserede i selve prisen på andelsboligen, den månedlige boligydelse og ikke mindst, om foreningen har gæld eller ej, men sidstnævnte er sjældent noget fyldestgørende parameter, når du skal vurdere, om du er på vej til at gøre en god handel. En andelsbolig i en forening med gæld, der er er nyrenoveret over hele linjen, kan jo f.eks. sagtens være et langt bedre køb end en andelsbolig i en forening, som ikke har optaget gæld, men samtidig står overfor et omfattende vedligeholdelsesarbejde og store fremtidige udgifter”, siger Nicholas Wantzin, der tilmed anbefaler, at man som en del af boligjagten kortlægger egne økonomiske og personlige præferencer:

“Nogle har en økonomi, som gør, at de kan leve med en højere pris for selve andelsboligen mod en lavere månedlig boligydelse. Nogle foretrækker den økonomiske sikkerhed i en andelsforening, som eksempelvis har optaget et fastforrentet lån, mens andre foretrækker foreningen med et variabelt forrentet lån og en lavere rente – men større økonomisk usikkerhed. Det handler om at få styr på de centrale informationer om foreningen og efterfølgende holde dem op mod egne ønsker og behov”, siger han.

Fem fokuspunkter
Nicholas Wantzin kommer her med fem centrale fokuspunkter, man som køber kan få styr på ved at kontakte andelsforeningens administrator eller sælger.

1. Tjek op på drifts- og vedligeholdelsesplan
Vil du afgøre om foreningen er balanceret, er drifts- og vedligeholdelsesplanen det rigtige sted at starte, fordi du hermed kan vurdere, om foreningen har for vane at overholde sine budgetter. Samtidig kan du i en opdateret drifts- og vedligeholdelsesplan se foreningens fremtidige udgifter – eksempelvis indenfor de kommende 10 år. Er planen mangelfuld, er det en god idé at være på vagt og efterspørge informationerne.

2. Undersøg foreningens finansiering
Undersøg altid, hvordan foreningen finansierer sin drift – har andelsforeningens lån en fast eller variabel rente? Der er ingen ‘rigtige’ eller ‘forkerte’ løsninger her, men som køber med et stramt budget skal du være opmærksom på, at en variabel rente kan betyde svingede omkostninger, hvis renten stiger.

3. Værdiansættelse og boligydelse
Et springende punkt for de fleste potentielle købere er prisen på andelen samt den månedlige boligydelse. Her er det igen vigtigt, at du kender dine økonomiske præferencer, så du ved, om du foretrækker en andelsbolig med lavest mulig pris eller lavest mulig boligydelse. Er foreningens boligydelse lav, kan det hænge samme med ingen eller en begrænset gæld. Skyldes den lave boligydelse, at foreningen holder igen med vedligeholdelsen, skal du være opmærksom på, at det kan få store økonomiske konsekvenser for dig på et senere tidspunkt. Nedprioriterer foreningen vedligeholdelsen, skal det altid få dine alarmklokker til at ringe.

4. Undersøg altid vedtægterne
Foreningens vedtægter afslører bl.a., hvordan du hæfter økonomisk som andelsboligejer. Ifølge normal procedure, hæfter du som køber kun for dit personlige indskud, hvis foreningen ender i økonomisk uføre. Men i enkelte tilfælde kan du i vedtægterne læse, at du hæfter solidarisk for hele foreningens gæld. Det er rarest at have denne information, før du træffer din købsbeslutning.

5. De ikke-økonomiske aspekter
Ofte glemmer mange de ikke-økonomiske aspekter, som også er vigtige, når man skal vurdere, om den pågældende andelsbolig er den helt rigtige. Må man have husdyr? Må man fremleje? Er det en social forening med fælles arbejdsdage og fællesspisning? Osv.

Om Nicholas Wantzin
Nicholas Wantzin er advokat og indehaver af Wantzin Ejendomsadvokater. Han beskæftiger sig primært med generel rådgivning af andelsbolig- og ejerforeninger samt byggesagsrådgivning. Nicholas yder desuden køberrådgivning og økonomisk rådgivning for andelsbolig- og ejerforeninger.

Nicholas Wantzin har i en årrække været tilknyttet Københavns Universitet som ekstern underviser, og han underviser desuden i andelsboligforeningsret for Danske Advokater og ABF.

Kommentarer