Ringsted by

Sådan beskytter du dit hus mod skader fra lynnedslag

Sensommeren, hvor varm og kølig luft mødes over Danmark, er højsæson for lyn og torden.

Men selvom vejrfænomenet kan være flot at betragte på sikker afstand, kan lynnedslag medføre store skader på dit hjem og indbo. Her er fem gode råd til at forebygge skaderne, og hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

 Sommeren 2018 har sat rekord som en af de varmeste og mest solrige i den danske vejrhistorie. Nu er efterårsvejret med lidt lavere temperaturer så småt på vej, og når de kolde og varme fronter mødes, bliver luften mere ustabil og elektrisk. Det gør sensommerdagene til højsæson for lyn og torden.

Desværre efterlader naturfænomenet sig ikke kun flotte lysglimt på himlen, men kan også give skader på dine elinstallationer og elektriske apparater. I værste tilfælde kan de resultere i brand. Derfor er det vigtigt at tage sine forholdsregler, når der er varslet tordenvejr, fortæller Lene Krakau, direktør for kundeservice i NRGi Elsalg.

”Mange tænker, at sandsynligheden for, at lynet slår ned i netop deres hus og forårsager skader, er meget lille. Ofte er det dog ikke selve huset, men dets elinstallationer og elektriske apparater, der får skader ved lynnedslag – og her er det nok, at lynet slår ned i el- eller telefonnettet i nærheden og forårsager en overspænding i netværket, ” siger hun.

Træk stikket og få et el-tjek

Det er ikke muligt at sikre sit hjem 100 procent mod at blive ramt af lynnedslag. Men du kan selv gøre en række ting for at minimere risikoen for at stå tilbage med skader, hvis uheldet skulle være ude og lynet slår ned.

”Den bedste måde, du kan sikre dit hus og indbo mod skader som følge af lynnedslag, er ved at få foretaget et el-tjek. Her undersøger en el-installatør, om din boligs el-installationer fungerer som de skal og om de er lovlige. Han tjekker også, om el-tavlens HFI/HFPI-afbryder fungerer korrekt, ” fortæller Lene Krakau.

Derudover kan du få installeret en overspændingsafleder, der registrerer pludselige stigninger i spændingen og leder strømmen ned i jorden i stedet for til elinstallationer og -apparater.

Når uvejret først raser, er det især de elektriske apparater, du skal være opmærksom på.

”Alt, der er tilsluttet el- eller telefonnet, kan gå i stykker, hvis lynet rammer. Så er tordenvejret i gang, gælder det om at trække stikket ud på alle elektriske apparater såsom computer, TV, internet-router og musikanlæg. Husk også at tage netværksstikket ud af den stationære computer, for overspændingen kan også gå i telefonnettet, ” forklarer Charlotte Dietzer, skadechef i Tryg Forsikring.

”Du kan til gengæld trygt tale i mobiltelefon og bruge din bærbare computer, så længe den ikke er tilsluttet med oplader eller netværkskabel, ” fortsætter hun.

Hvis uheldet er ude

Ikke alle ved, hvem de skal henvende sig til for at få hjælp, hvis deres bolig er blevet ramt af et lynnedslag. Det har man erfaret hos NRGi, hvor fortvivlede el-kunder ofte ringer med spørgsmål om skader og erstatning efter lynnedslag.

”Hvis lynet har forårsaget større brand- eller personskade, skal du selvfølgelig ringe 112 som det allerførste. Men står du med beskadiget indbo eller skader på for eksempel dine elinstallationer, skal du tage kontakt til dit forsikringsselskab, der kan hjælpe med at vurdere omfanget af skaden og muligheden for dækning af skaderne via din forsikring,” fortæller Charlotte Dietzer. ”

 Fem gode råd til at sikre din bolig mod skader fra lynnedslag

1)     Gå indenfor og luk vinduer og døre.

2)     Træk stikket ud på alle elektroniske apparater som TV, musikanlæg og computer og undgå skader på apparaterne eller i værste fald brand.

3)     Tag netværksstikket ud for at undgå overspænding i din computer, som kan give elektrisk stød.

4)     Undgå berøring af fastnettelefon, radiatorer, vand- og varmerør eller hårde hvidevarer. Det kan lede overspænding og gøre skade på dig.

5)      Hav en lommelygte parat, hvis strømmen går og du skal skifte sikringer.

Efter tordenvejret

Efter tordenvejret er det en god ide og gå en runde og undersøge, om alt fungerer som det skal. Husk også at tjekke fryser, køleskab og tyverialarm. Vær opmærksom på, at de fleste frysere godt kan klare et kortvarigt strømsvigt, uden det går ud over indholdet.

Kommentarer