Ringsted by

Region Sjælland spørger borgerne til råds om råstoffer

Råstofgravene i Region Sjælland er ved at være tomme. Brug for at tænke nyt, siger udvalgsformand, som efterlyser idéer til råstofplanlægningen.
Der er rift om sten, grus og sand fra Region Sjælland, og indenfor en kortere årrække vil råstofgravene rundt omkring i regionen være tomme. Der er brug for at tænke nyt, så Region Sjælland også fremover kan levere råstoffer til bygge- og anlægsbranchen, siger Peter Jacobsen, formand for Regionsrådets Udvalg for trafik, infrastruktur og miljø:

– Råstoffer er en begrænset ressource, men vi kan få dem til at strække længere, hvis alle hjælper til. Derfor inviterer Region Sjælland nu alle interesserede til at komme med idéer og forslag til, hvad vi bør lægge vægt på i råstofplanlægningen. Jeg håber, at både borgere, kommuner og råstof indvindere vil være med, siger udvalgsformanden.

Region Sjælland har sine største graveområder for råstoffer ved Roskilde, Sorø og Kalundborg, mens der er andre dele af regionen, hvor der slet ikke er udlagt områder til råstofgrave. Men råstofplanlægning handler om meget mere end at finde nye graveområder, siger Peter Jacobsen.

– Vi skal have mere fokus på det grønne og bæredygtige, for eksempel genbrug af byggematerialer, så vi kan spare på sand og grus. Vi skal også have fokus på indvinding fra havet. Her kan debatten i Region Sjælland være med til at skubbe på, så vi får en national indsats. Vi vil også gerne have ideer til, hvad der kan ske med graveområderne i takt med, at de nedlægges. Hedeland ved Roskilde er et godt eksempel på, hvordan tidligere råstofgrave kan få nyt liv som natur- og fritidsområde, siger han.

Regionsrådet sender i første omgang en redegørelse og et debatoplæg om råstofforsyningen i offentlig høring fra 14. januar til 11. marts. Hvis det efter høringsperioden besluttes at revidere råstofplanen, laver regionen et forslag, som kommer i offentlig høring i 2020.

Fakta: Høring om råstofplanlægningen

Den gældende råstofplan er fra 2016.
Regionsrådet skal næste år beslutte, om råstofplanen skal revideres i 2020.
I første omgang sendes en redegørelse og debatoplæg om råstofforsyningen i offentlig høring fra 14. januar til 11. marts 2019.

Kommentarer