Kultur

Ny udstilling på Ringsted Galleriet og i Ringsted By

"SHARING FIELDS BLACK" (Ingela Skytte) Foto: Torben Petersen

Farverige bannerværker med geometriske kombinationer og organiske abstraktioner, som leder tankerne mod gadefesten, glitrende guldværker og særegne objekter og lyde, som danner forbindelse til Antikkens mytologier, tragedier, ikondyrkelse og vor tids sci-fi æstetik. Der er lagt op til fest, når Ringsted Galleriet blænder op for den femte udstilling i programmet, JUBILÆUM. Med dette årsprogram fejres Ringsted Galleriets 40-årige virke med kunst i udstillingsrum såvel som på byens gadeoverhængende wires på hhv. Tinggade og Sct. Hans Gade.

Til hver udstilling i jubilæumsprogrammet forbindes Ringsted Galleriets lange, fine udstillingshistorie med den nyeste samtidskunst. Til den femte udstilling i rækken har vi inviteret en velkendt kunstner tilbage til Ringsted, nemlig Agnete Bertram (f. 1983), som er tidligere leder på Ringsted Galleriet. Hun præsenterer kunst på wires i selskab af Ingela Skytte (f. 1955) mens Ruth Campau (f. 1955), Sian Kristoffersen (f. 1969) og Jon Stahn (f. 1970) udstiller på Ringsted Galleriet på Bøllingsvej 15.

I udstillingsrummet præsenterer Sian Kristoffersen værkgruppen “Mythoplokos”, som tager afsæt i den sagnomspundne og totalskadede statue af den romerske kejserinde, Julia Aquillia Severa fra sen-antikken. Det siges, at en del af den portrætteredes sjæl lever videre i statuen; der fungerer som en påmindelse til eftertiden om det, hun var udsat for, mens hun levede. Gennem materialer som lyd, bronze, stofcollage m.v. tager Kristoffersen os med på en rejse tilbage i tiden, for derved at aktualisere den og stille spørgsmål til vor tids heltedyrkelse.

Lignende interesse for mystik, magi og fortælling, som sættes i relation til vor hverdag, ses også hos Jon Stahn. I udstillingsrummet præsenterer han en mystisk og sureel scenografi, som bl.a. består af plantedele i rød voks, geometriske genstande på møbler og en spejlagtig brødmaske . Udgangspunktet er de nære omgivelser og berører emner som materialitet, tid og natur. Hos Stahn forekommer værkerne ofte kontrastfyldte, komplekse og til tider kaotiske, hvor det traditionelle møder det punkede, og det humoristiske møder det seriøse. Stahns skulpturelle værkserier er skabt uden filter.

Magi og et fetich for materialer fortsætter over i Ruth Campaus værkserie “For Your Eyes Only”. Den består af en serie guldværker til væg fremstillet via afstøbninger af fede strøg af maling, som lægger sig i en pastos-masse i bunden af hvert billede og er dernæst beklædt med bladguld af høj karat. I værkserien balancerer Campau mellem maleri og skulptur samtidig med at hun italesætter beskuerens perception; vores tiltrækning og fascination til det overdådige, til overflod men også det overfladiske.

Udstillingen fortsætter ud i byrum, hvor Agnete Bertram åbner op for gadefesten og præsenterer en serie, vilde billedtekstiler, som er en slags hyldest til, at høsten er i hus og til tekstilkunsten som kunsttradition. Ligesom Campau arbejder Bertram også med maleriet i et udvidet felt. Bertram ser sin kunst som en samtale, en rytme, hvor et malerisk strøg kan indlæses i et historisk perspektiv og være et tegn på interaktion med naturen. En sammensmeltning af disse perspektiver kan opleves, når Bertram præsenterer sine farverige og udtryksfulde billedtekstiler på Tinggade.

Mens Bertram arbejder i et organisk formsprog, ses en anden stringens hos Ingela Skytte, som viser værket “COLOUR UP” på Sct. Hans Gade. Værket består af 20 bannere med geometriske farvekombinationer. Skytte sætter rammerne for hvad hun må og ikke må, da begrænsningen giver en form for frihed, udtaler hun. I Sct. Hans Gade viser hun et stramt farvesystem, hvor faktorer som skala og symmetri er i spil samtidig med, at det er en undersøgelse af hvad, der sker, når strengt geometriske kompositioner placeres på tekstil, der bevæger sig i vinden – det hårde mod det bløde.

Til årets femte udstilling har vi sat fem, toneangivende kunstnere i stævne, der arbejder i et bredt spektrum af materialer og tematikker, som forenes i forskellige former for ikonoklasme indenfor systemer, billeddannelse, mytologi, geometri og en klar rammesætning for værkskabelsen.

Velkommen til åbning på udstillingen, JUBILÆUM 5 på lørdag den 10. september fra kl. 13-16, hvor det vil det være muligt at deltage på guidet tur og høre kunstnerne fortælle om deres værker efterfulgt af let proviantering tilbage på Ringsted Galleriet.

JUBILÆUM 5

Ingela Skytte, Agnete Bertram,

Ruth Campau, Sian Kristoffersen og Jon Stahn

Fernisering: Lørdag den 10. september kl. 13.00 – 16.00

Udstillingsperiode: 11. september – 1. oktober 2022

Åbningstider: Åbent alle lørdage fra kl. 13.00 – 16.00 eller efter aftale, mens kunst på wires kan ses 24/7

Ringsted Galleriet, Bøllingsvej 15, 4100 Ringsted

ringstedgalleriet.dk

ringstedgalleriet.contact@gmail.com

FAKTA

Med udstillingsprogrammet, JUBILÆUM, fortsætter Ringsted Galleriet sin pågående udstillingsprofil, hvor byens typiske begivenhedsmarkører, de gadeoverhængende wires, overtages af nogle af Danmarks mest toneangivende kunstnere, samtidig med at man også kan opleve kunst i udstillingsrummet på villavejen, Bøllingsvej 15, som er Ringsted Galleriets base. Igennem årtier har Ringsted Galleriet været med til at bringe nogle af Danmarks største kunstnere til Ringsted. Til dette udstillingsprogram har vi inviteret en række af disse kunstnere tilbage til Ringsted i følgeskab af en eller flere, nye kunstnere af Ringsted Galleriet.

Udstillingsprogrammet, JUBILÆUM er kurateret af Heidi Hove og Morten K. Jacobsen og består af i alt 6 udstillinger. De deltagende kunstnere på JUBILÆUM er: Cecilie Skov, Morten Buch, Nat Bloch Gregersen, Hans E. Madsen, Arthur Köpcke, Ragnhild May,  Mads Lindberg, Søren Jensen, Hesselholdt & Mejlvang, Jytte Rex, Stense Andrea Lind-Valdan, Rosa Marie Frang, Jacob Borges, Gudrun Hasle, Tina Maria Nielsen, Rune Bering, Klaus Thejll Jakobsen, Trine Søndergaard, Nicolai Howalt, Agnete Bertram, Sian Kristoffersen, Jon Stahn, Ruth Campau, Ingela Skytte, Heine Kjærgaard Klausen, Bjørn Nørgaard, Anne Mette Schultz og A Kassen.

Ringsted Galleriet blev en realitet i 1982, hvor det blev grundlagt af de tre lokale kunstnere, Ib Tage Larsen, David Udbjørg og Gunnar Nielsen og har lige siden

været kunstnerdrevet. Det er i dag beliggende i et forhenværende lagerlokale, som tidligere både har huset trykkeri og landbrugsmuseum på Bøllingsvej 15 i

Ringsted by. Det består af ét stort udstillingsrum på 130m2 og to undervisningslokaler, hvor samtidskunsten og dets aktuelle tematikker og teknikker formidles til både børn, unge og voksne.

Ringsted Galleriet har gennem tiden markeret sig som en vigtig medspiller på kunstscenen med udstilling af internationale navne såsom Nina Beier (DK), Olafur Eliasson (IS/DK), Vibeke Tandberg (NO) og Christian Andersson (SE). Kvalitets kunst bør være for alle, og bør være noget der er forankret i dagligdagen. Derfor er ønsket med udstillingsprogrammet, JUBILÆUM og fremtidige programmer, at give samtidskunsten større synlighed i det offentlige rum i Ringsted, samtidig med at formidlingen vægtes og kan opleves gennem guidede ture, workshops og meget mere. Find mere information herom på vores hjemmeside.

Kommentarer