Ringsted by

NFF kritiserer svineproducenter efter lukning af nathold på Danish Crown

Danish Crowns forklaring om, at det er mangel på slagtesvin, som er årsag til, at natholdet på slagteriet i Ringsted lukker, ærgrer Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF, der samtidig kritiserer de danske svineproducenter for at køre deres smågrise ud af landet.

Natholdet på Danish Crown-slagteriet i Ringsted lukker. Det skriver Danish Crown i en pressemeddelese fredag morgen.

Den kedelige besked fik medarbejderne på Danish Crown i Ringstednatten til fredag. Natholdet lukkes fra den 1. juni og 140 medlemmer af Fødevareforbundet NNF står dermed uden job. Omkring 70 vil dog blive tilbudt at blive i virksomheden som ferieafløsere frem til september.

Lukningen af natholdet i Ringsted skyldes ifølge Danish Crown mangel på slagtesvin i Danmark. Og den årsag ærgrer Jim Jensen, næstformand i NNF, der benytter lejligheden til kraftigt at kritisere de danske svineproducenter. I en pressemeddelelse siger han:

– Som forbund står vi lidt magtesløse tilbage. Der er aldrig blevet født så mange grise i Danmark som nu, og der har aldrig været så få danske slagteriarbejdere som nu.

Paradokset skyldes ifølge Jim Jensen, at et stigende antal smågrise køres ud af Danmark for at blive opfedet og slagtet i andre lande.

– Hver time køres ca. 1.600 levende grise ud af landet. Det svarer til ca. 14 millioner grise på et år. Den eksport har store konsekvenser for den danske slagteribranche, som gang på gang på må skære ned i antallet af slagteriarbejdere, forklarer Jim Jensen, som efterlyser en velvilje fra svineproducenterne:

– Fødevareforbundet NNF har gennem de senere år i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og skiftende regeringer forbedret vilkårene for svineproducenter og industrien. Jeg ville sådan ønske, at de ville kvittere for de mange bidrag og lempelser ved at øge produktionen af slagtesvin, og dermed sikre gode, sunde og ikke mindst danske arbejdspladser, siger Jim Jensen,

Mange driver “landsskadelig virksomhed”, når de sender smågrisene ud af landet, siger næstformanden.

– Det er en hård anklage. Men de vender i stigende grad Danmark ryggen, fordi de i stedet for at bruge lempelser til at skabe danske job og arbejdspladser bruger dem til at sætte produktionen af smågrise i gang til eksport, siger han til dr.dk.

Hos Danske Svineproducenter, der har omkring 800 medlemmer, siger direktør Hans Aarestrup, at producenterne gerne vil sælge deres svin til slagterierne i Danmark.

Men han mener ikke, man kan fortænke producenterne i at tænke mest på deres forretning, fordi de indtil sidste år var økonomisk trængte,.

– Det er klart, at der er kommet lempelser herhjemme for producenterne. Men det er stadig sådan, at man betaler en højere pris på smågrise i Polen og Tyskland. Og så virker markedet på den måde, at man sælger hvor man kan få den højeste pris, siger Hans Aarestrup.

Kommentarer