Mor og far: Hjælp konfirmanden med pengene
Foråret er traditionen tro konfirmationstid, og rundt om i landet bliver flere tusinde konfirmander i disse uger fejret med fest og gaver. Ofte er det penge, der står øverst på ønskesedlen, og ofte er det også en eller flere af de større sedler, der ryger ned i kuverten sammen med kortet. Konfirmanderne får dermed rigtige mange penge i hånden, men hvordan hjælper du bedst dit barn med at holde styr på pengebunken?
Det er de færreste konfirmander, der gider få tudet ørerne fulde med forældres formynderiske krav om ikke at bruge alle pengene på én gang. Men du kan sagtens fortælle, at det er både sund fornuft og god adfærd at holde lidt igen med forbruget. Og ifølge Helle Høgsbjerg Bang, filialdirektør i Arbejdernes Landsbank i Ringsted, er konfirmationen en god anledning til at snakke om penge og forbrug med sit barn.
”Det er formentligt første gang, at dit barn oplever, at der falder så mange penge ned fra himlen. Det kan derfor være en god ide at tage en snak, og få dit barn til at overveje, hvordan pengene skal bruges. Skal de alle sammen bruges på en gang, eller skal der lægges noget til side? Og hvad sker der, når pengene er brugt?” siger Helle Høgsbjerg Bang.
Den seneste iPhone, en tablet eller en cool racercykel…
Dit barn kan formentlig nævne et hav af dyre ting, som han eller hun har gået og drømt om at købe. Og nu er der endelig råd til at realisere mange af drømmene – men sjældent dem alle. Det kan derfor være en god ide at lave en prioriteret liste over ønskerne og priserne på dem hver især. På den måde kan du hjælpe dit barn med at danne sig et overblik over ønskerne og regne på, hvad der er realistisk at købe nu – og hvad han eller hun skal spare op til på længere sigt.
”Det handler om at droppe de løftede pegefingre og i stedet tage de pædagogiske briller på. Hvis der fx ikke er råd til at indfri alle forventningerne, så se det som en oplagt anledning til at tale med dit barn om at prioritere i sine valg. Selvom det kan være svært at vælge ting fra, vil det hjælpe dit barn til bedre at forstå værdien af penge. Det er en gave, de kan bruge hele livet,” slutter Helle Høgsbjerg Bang.
Se her, hvordan du som forælder kan hjælpe dit barn med pengebunken – så der bliver råd til tant og fjas, uden at pengene forsvinder op i den blå luft.
Opdel pengebunken i 4:
Blå Mandag
Pengene sidder løst på de unge, når Blå Mandag skal fejres. Der kan derfor hurtigt blive brændt rigtig mange penge af, hvis man ikke er forberedt. Start derfor med at tale med dit barn om, hvad der skal sættes penge af til på denne særlige dag, og hvilket loft der skal være over forbruget af penge. Undersøg sammen, hvad de forskellige ting koster på Blå Mandag – såsom indgang og turpas til forlystelsesparken, transport, mad, drikke osv.
Ting fra ønskelisten
Når der er sat penge af til Blå Mandag, kan man begynde at lave en prioriteret liste over de ting og oplevelser, som konfirmanden drømmer om at købe. Det er måske en ny mobiltelefon, tablet, en ny cykel, koncert eller sportsoplevelse.
Lidt ekstra på kontoen
Afhængig af størrelsen af pengebunken kan du tage en snak med dit barn om ikke at bruge alle pengene med det samme. Det er rart at have lidt ekstra på kontoen, så man har råd til at indfri nogle af de ønsker, der kommer hen ad vejen. I Arbejdernes Landsbank kan man oprette en konfirmationskonto det år, barnet bliver konfirmeret. Der kan sættes op til 25.000 kroner ind på kontoen, og renten er 5 % frem til 1. december samme år.
Opsparing med et længere sigte
Er der flere penge i overskud, er det oplagt at tænke mere langsigtet. Under alle omstændigheder er det rart at have sin egen opsparing, når man rammer ungdomsårene, hvor man for alvor skal stå på egne ben og for eksempel skal tage kørekort, betale indskud til en lejlighed eller ud på en jordomrejse. Vi anbefaler ikke, at man køber aktier eller obligationer for konfirmationspengene, da tidshorisonten som oftest er begrænset og beløbene for små ift. omkostningerne ved at investere.
Kommentarer