Ringsted by

Mange danskere med høretab føler sig ensomme i julens selskaber

Julen er ofte forbundet med hygge og massevis af sociale arrangementer, men er man en af de over 500.000 danskere, der lider af ubehandlet høretab, kan de sociale festligheder hurtigt ende med en følelse af ensomhed og frustration.

Kalenderen siger jul og hygge med familien. For mange kan julen dog snarere betyde en følelse af ensomhed. Man kan nemlig sagtens være ensom i selskab med andre, og det er risikoen for den halve million danskere, som i dag går rundt med ubehandlet høretab.

Det kan nemlig være udfordrende at deltage i sociale arrangementer, hvis det kniber med hørelsen, og stemmerne smelter sammen og ender som et virvar af lyde, der er svære at adskille fra hinanden. I Danmark lider flere end 800.000 danskere af nedsat hørelse, og kun cirka 300.000 gør noget ved deres høretab og får behandling.

Ubehandlet høretab kan gøre det problematisk at nyde højtider som juleaften, hvor lydniveauet ofte er ekstra højt. Og selvom de sidder i en stue fyldt af venner og familie, kan følelsen af ensomhed være overvældende, når man ikke føler sig som en del af festlighederne. En undersøgelse foretaget af YouGov for Oticon viser, at 47% af danskerne frygter, at høretab får konsekvenser for deres samvær med venner og familie.

– Man siger jo, at julen er hjerternes fest, men hvis du ikke har nogen at dele den med, kan det være en ensom tid. Men det kan faktisk også være, selvom du er i selskab med andre. Det lyder måske underligt, men for de mange hundredetusinde danskere, som lider af høretab, er julen en udmattende affære, som medfører, at de isolerer sig og faktisk føler sig mere ensomme, siger Thomas Behrens, chefaudiolog hos Oticon Danmark.

Tag hensyn til alle i selskabet

Nedsat hørelse er en social funktionsnedsættelse, der for andre ikke umiddelbart er til at få øje på. Men har man et høretab, ved man, at det kan vække en følelse af ensomhed og eksklusion ikke at kunne engagere sig i samtalerne på lige fod med andre. Det kan gøre begivenheder som juleaften til en anstrengende affære.

– Hver anden dansker over 50 år har nedsat hørelse, og julen med glade børn, julemusik og højrystede samtaler er en overvældende oplevelse. Lyd er en meget stor del af vores sociale interaktion, og de fleste kan forestille sig, hvor hårdt det må være at sidde på sidelinjen og forsøge at følge med i en samtale, hvor man ikke kan høre halvdelen af, hvad der bliver sagt, siger Thomas Behrens.

Ofte kan høreapparater afhjælpe problemet og begrænse konsekvenserne, men der er også flere andre forholdsregler, man som pårørende kan tage hensyn til. Thomas Behrens giver her sine bedste råd til, hvordan man gør juleaften til en god oplevelse for mennesker med høretab.

Fem tips til en god jul for gæster med høretab

– Baggrundsstøj er den værste synder, når hørelsen ikke er, hvad den har været. Det er derfor en god ide at undgå at spille høj julemusik under middagen eller have tv’et kørende i baggrunden.

– Det er vigtigt med god belysning. Har man svært ved at høre, har man i endnu højere grad brug for et godt udsyn til at kunne orientere sig.

– For mennesker med høretab er det vigtigt med et godt overblik over bordet. Folk med nedsat hørelse kan have stor gavn af at mundaflæse den person, de snakker med.

– Placér gæster med høreproblemer langt fra køkkenet og andre steder, hvor der opstår larm.

– Tag en åben snak med dem med høretab og spørg ind til, hvordan I kan gøre aftenen nemmere for dem – det er vigtigt, at det ikke bliver et tabu.

Kommentarer