Ringsted by

Konference om Ringsteds byudvikling – forventning om investering på 12 milliarder

Byens Ejendom – Videncenter for Byudvikling – planlægger en konference om Ringsteds fremtidsplaner. Byens Ejendom vurderer, at der skal bruges 12 milliarder på byudvikling i Ringsted over de næste ti år. Konferencen afholdes den 8. maj 2018 fra kl. 9-12.40.

Ringsted er den by på Sjælland, der oplever den procentvis største befolkningstilvækst. Befolkningen er steget med 263 procent siden 1926 og med 10 procent inden for de sidste 10 år. Udviklingen går dermed stærkere end i København. Befolkningsprognoser spår, at Ringsted vokser med over 5.000 indbyggere de næste 10 år. I dag bor der 34.359 i kommunen. Det er kombinationen af en attraktiv beliggenhed og lave boligpriser, der danner baggrund for den kraftige befolkningstilvækst.

Ringsted Kommune er ved at udarbejde en helhedsplan for en ny 100.000 kvm stor bydel ved Torpet mellem Sorøvej og Bringstrupvej vest for Ringsted. Den nye bydel til 1 milliard kr. vil huse mange af de kommende ringstedborgere, og fremtidens Torpet vil også huse institutioner, butikker og erhverv. Et nyt attraktivt boligområde planlægges også i Ringsted Syd omkring det 300.000 kvm store gamle industrikvarter Odinsvejkvarteret. Her er der plads til 1.000 nye boliger, institutioner og erhverv.

Huspriserne på Vest-og Sydsjælland er steget 8,5 procent i gennemsnit siden 2016, hvilket er mere end i Hovedstaden, hvor de steg 4,9 procent. Priserne er dog stadig langt fra toppen, eftersom det også var på Sjælland, at priserne faldt mest under finanskrisen. Samme billede tegner sig for erhvervsejendomme.

Region Sjælland har ikke haft så få tomme kontorer i 9 år og har samtidig danmarksrekord i færrest ledige kontorarealer, tomgangen er på 3,6 procent, hvor landsgennemsnittet er dobbelt så højt. Tomgangen for lager- og produktionslokaler i regionen er på kun 1,5 procent. Området er derfor i bekneb for lokaler, og det er især i Ringsted og Slagelse, at efterspørgslen er betydeligt større end udbuddet. Det har hidtil været Køge, som trak virksomhederne til sig, men nu skeler mange til, at de kan spare mange penge ved at bo i Ringsted blot 20 km væk og stadig tæt på motorvejene.

Ringsted Kommune er derfor i gang med at se på nye udviklingsområder. Fire af udviklingsområderne ligger tæt på afkørsler og direkte ud til motorvej E20, hvor 40.000 bilister passerer dagligt. I Kærup Erhvervspark er der stadig ledig plads til nye virksomheder med byggeklare grunde på op til 40.000 kvm.

Klosterparken er et nyt 47.000 kvm stort område mellem motorvejen og Ringsted Outlet. Området ligger 600 meter fra en motorvejstilkørsel. Kommunen er ved at udarbejde en helhedsplan for et nyt 1,2 millioner kvm stort erhvervsområde lige ved motorvej E20 ved Jordmodervej, som vil være oplagt for lager-, logistik-, produktions- og engrosvirksomheder.

Ved Eventyrvej er 90.000 kvm af de i alt 120.000 kvm stadig ubebygget. Området ligger 800 meter fra en motorvejstilkørsel og her giver lokalplanen mulighed for lettere industri, engroshandel og detailhandel med særlig pladskrævende varegrupper.

Med Ringstedbanen, den nye hurtigbaneforbindelse til 110 millioner kr., der er planlagt færdig i 2018, vil det blive muligt at komme til Købehavn på ca. 30 minutter samtidig med, at transporttiden til Odense og Jylland halveres. Forligskredsen bag den faste forbindelse over Femern Bælt indgik marts 2016 en politisk aftale, hvor tidsplanen for udbygning af de danske jernbaneanlæg i tilslutning til den faste forbindelse blev fastsat.

Den nye Ringsted-Nykøbing Falster jernbanestrækning vil være udbygget i 2021 og elektrificeret i 2024. På sigt vil jernbaneanlæg for 6,8 milliarder mellem Ringsted og Rødby skabe en transportkorridor mellem Øresundsregionen og Hamborg i Tyskland. Det vil danne grobund for en konkurrencestærk region, der kan vokse frem til gavn for de omkringliggende byer, deriblandt Ringsted.

 

Kommentarer