Kokkekonkurrencen Årets Ret med Gris afholdes til november på tiende år

Sidste års vinder blev Daniel McBurnie fra Restaurant Lyst i Vejle.

Den 29. november afholdes den prestigefyldte konkurrence Årets Ret med Gris på tiende år. Konkurrencen er for kokke, som formår at skabe retter, der viser nye, anderledes og velsmagende sider af grisekød. I år findes vinderen af Årets Ret med Gris til lanceringen af spiseguiden White Guide.

Grisekød indeholder et hav af smagsnuancer, der varierer alt efter udskæring og tilberedning. Med gastro-konkurrencen Årets Ret med Gris har toppen af dansk gastronomi i en årrække bevist, hvordan grisekødets nuancer kan foldes ud på nye, velsmagende og innovative måder. 

Konkurrencen er tidligere blevet vundet af topkokke som Mads Battefeld, Brian Mark og Nicolai Nørregaard, og nu er det blevet tid til at finde ud af, hvem der skal stå øverst på skamlen i 2021.

Årets Ret med Gris tiltrækker hvert år den absolutte elite inden for dansk gastronomi, og med grisen i fokus skabes der forskellige gastronomiske fortolkninger.

Konkurrencen søger at inspirere kokke samt forbrugerne til at se og udfolde mulighederne i dansk grisekød på nye måder, og det har været med til at udvikle grisens rolle på tallerkenen. Det mener Anders Nicolajsen, seniorkonsulent for foodservice, gastronomi og udvikling hos Landbrug & Fødevarer:

– I år er det 10 år siden, at konkurrencen første gang blev afholdt. For 10 år siden aktiverede vi kokkene og bad dem definere smagen af gris gennem kreative fortolkninger. Mange kokke er vilde med grisens alsidighed, den gastronomiske kvalitet og de store smage.

– I konkurrencen har vi siden 2011 set en gastronomisk udvikling hvor grisens rolle på tallerkenen hele tiden ændres. Der er fortsat fokus på kreativiteten, på håndværket og, vigtigst af alt, på smagen. Men smagen bruges nu også som redskab til at fremelske velsmagende grønnere retter. Altså som en smagskomponent der giver velsmag til hele retten i samspil med det grønne”, siger Anders Nicolajsen, seniorkonsulent for foodservice, gastronomi og udvikling hos Landbrug & Fødevarer, og ansvarlig for kokkekonkurrencen Årets Ret med Gris og fortsætter:

”Kokke i hele landet tryller med fedtet, udskæringerne og bouilloner og sammensætter derefter retter, der afspejler tidens mest dominerende tendens: mere grønt på tallerkenen. Her kan gris virkelig noget, for grisen repræsenterer et gigantisk smagsunivers med mere end 600 forskellige smagsnuancer, hvoraf mange komplementerer grønt i sæson. Det er en spændende udvikling, og det er en udvikling som jeg forventer vil fortsætte i fremtiden”.

Det er brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer der står bag konkurrencen, som udover titlen for årets bedste ret med gris også hylder vinderen med en præmie på 30.000 kr.

Der er åbent for indstillinger til Årets Ret med Gris 2021. For at komme i betragtning skal man indstille en knivskarp ret med gris. Så kender du til – eller er du selv en af de mange talentfulde kokke, der har gris på menuen? Så send din indstillingen inden den 1. oktober 2021 på hjemmesiden goderaavarer.dk

En succes der skaber ringe i vandet – Året Ret med Fisk & Skaldyr

Årets Ret med Gris har gennem årene vokset sig til en veletableret og respekteret konkurrence i den danske kokkeverden – og de gode takter smitter nu også af på andre kategorier. I år afholdes der nemlig Årets Ret med Fisk & Skaldyr for første gang. Som noget helt nyt er Partnerskabet for fisk og skaldyr gået sammen om at stable en konkurrence på benene, der hylder det gastronomiske arbejde med fisk og skaldyr.

Vinderen af Årets Ret med Fisk & Skaldyr kåres ligesom Året Ret med Gris i forbindelse med lanceringen af årets White Guide den 29. november 2021. Det er nu også muligt at indstille sin favorit til Året Ret med Fisk & Skaldyr på hjemmesiden goderaavarer.dk. Fristen for indstillinger er den ligeledes 1. oktober 2021.

Kommentarer