Kendte bryder tabuet om psykisk sygdom på filmfestival
Anders Stjernholm, Knud Romer, Nils Malmros og Karen Fastrup er på programmet sammen med en række brugere og medarbejdere i psykiatrien, når PsykInfo Region Sjælland inviterer til filmfestivalen Don’t Fear the Weird i Bio Næstved. De kendte danskere er med på festivalen for at sætte ord på følelser, fordomme og facts om psykisk sygdom. Festivalens gæster kan dermed se frem til at blive både underholdt, udfordret – og sandsynligvis også klogere.
Det bliver to festlige dage i Bio Næstved den 9.-10. oktober, når dørene slås op til filmfestivalen Don’t Fear the Weird. Til åbningen af festivalen vil alle gæster blive budt velkommen med rød løber, bobler i glassene og festlig stemning – også selvom festivalen har et potentielt tungt tema som omdrejningspunkt: psykisk sygdom. Festivalen ønsker nemlig at hylde det skæve sind og særligt åbenheden omkring dette. Pointen er nemlig, at vi skal turde tale sammen om diagnoserne og alt det, de fører med sig for de mange mennesker, der rammes af psykisk sygdom.
– Psykisk sygdom og mentalt helbred er alt for vigtige størrelser til, at vi kun overlader dem til lægerne. Så jeg synes, det er glimrende, at vi udbreder kendskabet til det på alle mulige måder, lyder det fra stand-up komiker Anders Stjernholm, der er en af de kendisser, PsykInfo har inviteret til at holde foredrag på filmfestivalen. Han er selv ADHD-diagnosticeret og taler i sit ADHD-stand-up-show ud fra sig selv om, hvordan han blev klogere på sin egen personlighed ved at få en diagnose.
Film og foredrag lægger op til dialog
Netop udbredelsen af kendskabet til livet med en diagnose er vigtig for arrangørerne bag filmfestivalen. Sisse Rask Ditlev, der er PsykInfos tovholder på filmfestivalen, fortæller:
– Vi har inviteret de her store navne som Anders Stjernholm, Knud Romer, Nils Malmros og Karen Fastrup, fordi de alle sammen har noget på hjerte i forhold til, hvordan vi ser på psykisk sygdom. Deres stemmer er dermed vigtige, og vi håber, de kan være med til at trække publikum til festivalen. Tanken er, at kombinationen af gribende film og interessante oplæg danner et fælles udgangspunkt, som gør det nemmere at have en dialog om emnet psykisk sygdom.
Udover Anders Stjernholms humoristiske vinkel på ADHD, vil man kunne opleve et tankevækkende og klassisk Knud Romer foredrag med titlen Det er altid de andre. Her sætter den skarpe forfatter og debattør ord på måden “vi” ser og behandler “de andre” på.
På festivalen har man også mulighed for at se eller gense Nils Malmros’ storfilm Sorg og glæde – oven i købet med et oplæg af instruktøren selv. Malmros, der er en af dansk films store instruktører, vil introducere filmen om sit livs største tragedie, der samtidig er en fortælling om at sejre over sorgen. Efter filmen er der mulighed for spørgsmål og debat.
Forfatter Karen Fastrup udgav i 2018 den anmelderroste roman Hungerhjerte. På filmfestivalen fortæller hun om den autofiktive bog, der skildrer, hvordan hovedpersonens verden falder fra hinanden og resulterer i, at hun bliver diagnosticeret med borderline. Karen Fastrups oplæg kan opleves i forlængelse af spillefilmen Girl, Interrupted, som forfatteren også introducerer til.
Program og billetter
Filmfestivalen byder også på dokumentarer samt brugerfilm, hvor mennesker med psykisk sygdom er i hovedrollen både foran og bag kameraet og mikrofonen. Derudover vil der også være oplæg med psykiatriske medarbejdere samt ambassadører fra landsindsatsen EN AF OS.
Se hele programmet.
Billetter til foredrag og oplæg med hhv. Knud Romer, Nils Malmros, Karen Fastrup og Anders Stjernholm koster 95 kr., mens filmfestivalens øvrige oplæg og filmvisninger er gratis.
Billetter købes/reserveres via Bio Næstveds hjemmeside.
Kommentarer