Ringsted by

Juleræset stresser de mindste

De mange aktiviteter og sanseindtryk i julen kan sætte barnets nervesystem på så hårdt overarbejde, at det skaber regulære stresssymptomer, forklarer ekspert i børnestress, Pernille Thomsen. Sænk tempoet, skru ned for aktivitetsræset og giv barnet mulighed for at fordøje julens mange indtryk, lyder hendes bedste råd til de juleglade forældre.

Hver morgen skal der åbnes julekalendere og kigges i julesokken, for hvad har nissen mon fundet på? Der er julearrangementer i børnehaven, fritidsklubben og i familien. I indkøbscentrene er der er gaver og julepynt i alle retninger, og overalt dufter der af gran og kanel.

December og julen er spændende for de mindste, og de har ikke lyst til at gå glip af noget som helst. Men de mange sanseindtryk kan hurtigt blive for overvældende og overbelaste det lille nervesystem, og derfor er det vigtigt, at vi som forældre tænker over, hvordan vi hjælper vores børn med at skabe ro, balance og sortere i indtrykkene, mener lektor og fysioterapeut, Pernille Thomsen, som har specialiseret sig i børnestress:

”Julen og december måned er fantastisk for vores mindste, men samtidig er det en tid, hvor de mange sanseindtryk kan sende barnets nervesystem på alt for hårdt overarbejde. Neurologisk set sker dét, når der bliver skruet så højt op for volumen på alle de sensoriske knapper i barnehjernen, at barnets evne til at sortere i indtrykkene slår fejl. Det sender nervesystemet i alarmberedskab, hvilket kan komme til udtryk i regulære stresssymptomer såsom fysisk kvalme og ondt i maven. Som forældre er det derfor vigtigt at sænke tempoet i julen, skære ned på aktiviteterne og reducere antallet af sanseindtryk, så man er med til at bringe ro og balance i barnehjernen,” siger Pernille Thomsen.

Selvfølgelig skal der være plads til juleaktiviteter i december, men når vi – trods de bedste intentioner – overfylder kalenderen med arrangementer og indtryk, sender vi den i forvejen pressede barnehjerne på et alt for stort overarbejde:

”Det er misforstået kærlighed, når vi som forældre giver efter for aktivitetshysteriet i julen, fordi vi kan mærke, at vores børn vil det hele. Børn har brug for, at vi som forældre agerer gatekeepers og hjælper dem med at sortere og skære fra. Faktisk gør du dit barn en stor tjeneste, når du som forælder husker at prioritere den helt simple julehygge hjemme i sofaen, som foregår i et roligt tempo,” siger Pernille Thomsen.

Fem gode råd til en barnejul i balance
Pernille Thomsen giver nedenfor fem lavpraktiske råd til børneforældrene, som kan være med til at reducere antallet af sensoriske indtryk og skabe mindre pres på barnehjernen i december – uden at det går ud over juleglæden hverken hos barn eller voksen.

1. Morgenerne i hele december starter ofte med fuld smæk på barnets sanseindtryk, når der skal åbnes julekalendere og pakkekalender, ligesom julesokken skal undersøges. Som forældre kan det være én idé at begrænse barnets sanseindtryk ved eksempelvis at give adventsgaver i stedet for daglige gaver eller ved kun at lade barnet have én julekalender. Det kan lyde som en lille ting, men faktisk kan det gøre en stor forskel og give en start på dagen i større balance.

2. Der er julekalender i fjernsynet fra klokken fem til klokken otte om aftenen hver dag i hele december, men igen er det helt okay, at man som forældre vælger én julekalender, man følger med i sammen med barnet.

3. Når det komme til de mange julearrangementer i december, er det særligt vigtigt at være selektiv på barnets vegne. Er det virkelig nødvendigt med julearrangementet i såvel børnehaven, idrætsklubben samt nisseshows i storcentret? Og har man nu flere børn, skal de så alle sammen med til alle arrangementer? Et stort arrangement om ugen i julen er rigeligt.

4. Julekonfekt og julebag hører selvfølgelig julen til, men er det konstant fremme, kan det samtidig være med til at sætte sanseindtrykkene på overarbejde hos de mindste. Overvej derfor kun at have julegodterne fremme på udvalgte tidspunkter.

5. Til sidst skal man som forældre huske på, at det er okay at sige nej i julen – også selvom barnet gerne vil det hele – for alt er jo så spændende! Se det som en forældreopgave løbende at overveje, om der skal skrues ned for tempoet for at give barnet mulighed for at fordøje og nyde julen bedst muligt.

Om Pernille Thomsen
Pernille Thomsen er fysioterapeut, lektor og Master i Sundhedspædagogik. Hun driver egen klinik i Lyngby, hvor hun har specialiseret sig i arbejdet med stressramte børn.

Pernille Thomsen er desuden medforfatter til bogen “Du skal huske at fodre din søhest – en håndbog til stressramte børn og deres forældre”, som er udgivet hos People’s Press i 2017.

Kommentarer