Ringsted by

Hvorfor skal alle banker kæmmes over én kam?

Indrømmet – det ser ikke godt ud hvad de store banker har lavet af hvidvask, skattely m.v. Men hele branchen er nu i folks øjne en samling snydere og bedragere – det er da ikke rimeligt overfor de mindre pengeinstitutter, mener Preben Mouritzen, der er finansekspert hos Monni.dk.
-Jeg er nok ikke den eneste, der var træt af, at vi skatteborgere skulle redde bankerne under finanskrisen. At bankernes og finansspekulanternes roulette-kapitalisme slog bunden ud af vores økonomi. Sendte folk fra hus og hjem og ud af job.
– Og ikke nok med det, så blev vi også nødt til at redde bankerne fra at gå konkurs.

– Jeg kunne måske leve med det, hvis de så havde lært lektien. Hvis bankerne var begyndt at opføre sig ordentligt. Men det kan man vist roligt sige, de ikke har. Det er business as usual hos finanssektoren igen. Nærmest dagligt hører man om nye skandaler, nye fiflerier, nye svindelnumre. Hvidvask, skattely, whistleblowere og udbytteskat. Der er fuld plade på svineriet, sådan udtrykker Pernille Rosenkrantz-Theil sig i en artikel i BT i slutningen af november måned sidste år.

Vader i skandaler og svindelnumre

Og det får nu finansekspert hos Monni.dk, Preben Mouritzen til at fare i blækhuset. Han synes nemlig det er helt urimeligt at kæmme alle pengeinstitutter over én kam, fordi de to største har været involveret i noget, som de skulle have holdt sig fra.

– Undskyld, hun kæmmer da alle pengeinstitutter over én kam. Hvis jeg var direktør i Langå Sparekasse, Skjern Bank eller Den Jyske Sparekasse, så ville jeg simpelthen blive sur over at blive slået i hartkorn med Danske Bank og Nordea, og sammen med alle øvrige pengeinstitutter i dette land blive udstillet som en hel branche, der vader i skandaler og svindelnumre. Det finder jeg helt urimeligt af en fremtrædende politiker, som jeg i parentes bemærket altid har respekteret for hendes intelligens og for at turde sige sin mening i folketingssalen og i det offentlige rum, siger Preben Mouritzen.

Mere kontrol og højere straffe

Pernille Rosenkrantz-Theil siger videre i den omtalte artikel, at hun er træt af, at regeringen bare taler om, hvor forarget den er. Hun mener, der skal handling til. Opstramninger af reglerne, mere kontrol, højere straffe, bedre mulighed for at retsforfølge.

– Vi må ikke nøjes med at være forargede. Vi må også forandre på spillereglerne. Vi kan se, at Finanstilsynet ikke har kunnet gribe ind. Det må vi løse, pointerer hun.

– Hos Monni.dk vil vi normalt ikke blande os i politikkernes arbejde. Men vi kan konstatere, at det – som det er tilfældet i meget andet i vores samfund – igen er ”de få”, der kommer til at sætte love, regler, kontroller, strafferammer m.v. for de mange, fordi ”de få” træder ved siden af.
”Der er faktisk mere end 2.000 bankfolk i Danmark, der ikke bestiller andet end at arbejde med at forhindre hvidvaskning. Og det er økonomisk belastende – specielt for de mindre pengeinstitutter, der jo skal overholde de samme regler, rutiner og love som de store.

– Hvis så Pernille Rosenkrantz-Theil vil stramme yderligere op, så skal der sandsynligvis sættes endnu flere ikke-indtjeningsgivende ressourcer til side til at forhindre disse nye skandaler, nye fiflerier, nye svindelnumre, som hele branchen åbenbart arbejder i. Det er simpelthen ikke rimeligt, pointerer finansekspert hos Monni.dk, Preben Mouritzen.

Takken var at svindle, fifle og snyde

I den nævnte artikel i BT tordner Pernille Rosenkrantz-Theil videre:

– Det gør mig godt gammeldags rasende! Vi reddede bankerne, da de havde brug for det, og så takker de os ved at svindle, fifle og snyde.Også den vending falder Preben Mouritzen for brystet.

– Jeg medgiver gerne, at der under finanskrisen var nogle få banker og sparekasser, som blev reddet af de bankpakker, som regeringen lavede. Men igen kæmmer hun alle over én kam – der var trods alt rigtig mange pengeinstitutter, som også i kriseårene kunne fremvise gode, positive og sunde resultater, og som ikke havde brug for nogen redningskrans i form af bankpakkerne. Det synes jeg hun skulle huske på, reflekterer Preben Mouritzen.

Kommentarer