Ringsted by

Husk det blå sygesikringskort på skiferien

Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis man kommer til skade på skiferien og ikke har det blå EU-sygesikringskort med sig. En ny informationsindsats fra Styrelsen for Patientsikkerhed skal få danskerne til at huske kortet på pisterne.

Mange danskere kommer årligt til skade på skiferien. Og det kan blive en bekostelig affære, hvis man ikke har husket det blå sygesikringskort og en rejseforsikring. En ny informationsindsats fra Styrelsen for Patientsikkerhed skal være med til at sikre, at danskerne husker det blå kort på deres ferier. Informationsindsatsen foregår på sociale medier og web.

– Det er især vigtigt at få det blå sygesikringskort med, når man for eksempel tager til Alperne. I Skandinavien vil det ofte være nok at vise det gule sygesikringskort på behandlingsstedet. Vi anbefaler, at man har det blå kort med sig ud på pisterne, hvis uheldet skulle være ude, siger specialkonsulent Elisabeth Kjøller hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det er også vigtigt at holde sig for øje, at man ikke kan være sikker på at modtage den samme behandling i udlandet, som man ville kunne få herhjemme:

– Som dansker vil man modtage samme behandling som personer, der er offentligt sygesikrede i det land, man holder ferie i. Det kan betyde, at man selv skal betale hele eller en del af behandlingen. Det er vores erfaring, at klinikker tæt på skisportssteder ofte er private, hvor det blå kort derfor ikke kan bruges. Derudover dækker det blå kort ikke hjemtransport. Hvis man vil sikre sig mod at stå med en stor regning selv, kan man supplere med en rejseforsikring, uddyber Elisabeth Kjøller

Tjek udløbsdatoen

Hun opfordrer også til, at man tjekker udløbsdatoen på sit kort, inden man rejser af sted på ferie:

– 2 millioner blå kort udløber i 2019. Kommer man til skade på skiferien uden at have et sygesikringskort med, risikerer man at få en regning for en behandling, som man selv skal betale på stedet, siger hun.

Det er særligt én gruppe, der kommer i klemme fordi de glemmer at få det blå kort med på ferien og ikke får tegnet en rejseforsikring.

– Vi oplever, at mange unge kommer i klemme, fordi de glemmer at få tjekket op på reglerne. Det er måske første gang, de rejser alene af sted, og der er mange ting at holde styr på. Men vi vil opfordre til, at de får tjekket, om deres blå kort stadig gælder og samtidig får købt en rejseforsikring. Ellers kan det for eksempel blive dyrt at blive transporteret med skiscooter eller fly til det nærmeste hospital, hvis uheldet skulle være ude, fortæller Elisabeth Kjøller.

Man kan bestille og forny det blå kort på borger.dk. Der er to-tre ugers levering, så hvis skiene skal på i uge 7, er det en god idé at få ordnet det hurtigst muligt.

Fakta om det blå kort

  • Hvert år kommer omkring 5.000 danskere til skade på skiferien ifølge SOS international.
  • Det blå kort dækker behandling på sygehuse og hos læger, der er tilknyttet den offentlige sygesikring.
  • Det blå kort dækker ikke hjemtransport. I Norden kan man dog godt have ret til at få dækket en del af udgifterne. Her er det en betingelse, at en læge i det nordiske land, har vurderet, at det er nødvendigt at rejse hjem på en anden og dyrere måde end planlagt.
  • Tegner man en rejseforsikring, er man dækket i forhold til hjemtransport og behandlinger på private sygehuse og klinikker. Dækningen afhænger af policen.
  • Styrelsen for Patientsikkerhed behandler ansøgninger om refusion af penge betalt for behandling på offentlige sygehuse og klinikker i udlandet. Se reglerne om udbetaling her.
  • Informationsindsatsen foregår på sociale medier og web og lanceres 24. januar 2019.

Kommentarer