Samfund

Hurtigere indsats mod mistrivsel blandt børn og unge virker

Modelfoto: Pixabay

Lettilgængelige behandlingstilbud sikrer hurtig hjælp til børn og unge mellem fem og 17 år – før problemerne vokser sig større.

Flere børn og unge kæmper med angst, depression, forstyrret spisning og skolefravær i en sådan grad, at det påvirker deres hverdag og fremtid. 

Ifølge undersøgelser fra blandt andet Indenrigs- og Sundhedsministeriet er mistrivslen blandt børn og unge stigende, og behovet for hurtig og lettilgængelig hjælp har aldrig været større. 

I Ringsted Kommune arbejder man målrettet med at vende udviklingen og hjælpe børn og unge i psykisk mistrivsel tilbage på sporet, lyder det i en pressemeddelelse.

En tidlig indsats gør en forskel

De nye behandlingstilbud, som også går under navnet Lettilgængelige behandlingstilbud, er en del af en landsdækkende indsats, der forpligter alle kommuner til at tilbyde tidlig og målrettet hjælp til børn og unge. 

Indsatsen blev vedtaget af Folketinget sidste år og betyder, at kommunerne nu aktivt skal sikre, at børn og unge får hjælp, før mistrivslen forværres.

Direktør i Ringsted Kommune, Gitte Løvgren, har været med til at præge udviklingen af de lettilgængelige behandlingstilbud på nationalt plan gennem sit arbejde i en arbejdsgruppe under Kommunernes Landsforening (KL). 

Hun ser initiativet som en vigtig milepæl i arbejdet med at vende den bekymrende udvikling:

– Vi har allerede en del gode tilbud i kommunen, men er glade for, at det nu er lovpligtigt at etablere lettilgængelige behandlingstilbud. De betyder, at vi kan handle hurtigt, når børn og unge viser tegn på mistrivsel, og vi kan forebygge, at problemerne udvikler sig til noget mere alvorligt. Vi ser det som en stor styrke, at vi kan arbejde helhedsorienteret på tværs af kommunens fagområder, da mistrivsel sjældent har én enkelt årsag, siger hun.

Konkrete tilbud, der skaber forandring

I Ringsted Kommune er der allerede etableret lettilgængelige behandlingstilbud, der hjælper både børn, unge og deres familier. 

Det er blandt andet Forældrepiloterne, som er et gruppeforløb for forældre til børn med udfordringer som uro, uopmærksomhed og impulsivitet, Få styr på angsten, hvor forældre i gruppeforløb kan blive bedre til at håndtere børn med angst, og Cool Kids, som er et gruppeforløb for børn med angst, hvor forældre også deltager aktivt.

Tilbuddene er udviklet til at hjælpe børn og unge med at genfinde balancen, samtidig med at deres familie, skole og fritid bliver tænkt ind i løsningerne. 

Det er vigtigt, fordi psykisk mistrivsel kan, hvis det ikke behandles, udvikle sig til noget langt mere alvorligt som for eksempel angst, depression, øget skolefravær, sociale problemer og have konsekvenser for uddannelse, relationer og selvværd, lyder det i pressemeddelelsen.

Unge kommer videre ad Genvejen

Et andet af de lettilgængelige tilbud er Genvejen, der er et individuelt og gruppebaseret behandlingsforløb for unge i mistrivsel.

Her fortæller en af de unge, at hun oplevede, at mistrivslen tog overhånd, og hun trak sig fra både skole og venner. I dag har hun fået redskaber til at håndtere sin angst og er tilbage på sporet:

– Jeg følte mig alene, og det var svært at finde ud af, hvor jeg kunne få hjælp. Genvejen gav mig både nogle at tale med og konkrete værktøjer, der gjorde, at jeg ikke længere føler mig fanget i mine tanker. Det har gjort en kæmpe forskel for mig, siger hun.

Kort ventetid og inddragelse af familien

En af de store fordele ved de nye behandlingstilbud er den korte ventetid. 

Inden for 14 dage efter ansøgning bliver familierne inviteret til en forsamtale, hvor det vurderes, om barnet eller den unge er i målgruppen. Hvis ikke, bliver familien vejledt videre til andre relevante tilbud.

Leder af Ungeliv/Genvejen, Anja Resen, understreger vigtigheden af den lettilgængelige indsats:

– I Ungeliv har vi i flere år arbejdet målrettet med denne målgruppe, blandt andet gennem Socialstyrelsens modningsprojekt ’Sammen på sporet’ som lettilgængelige behandlingstilbud tager afsæt i, så vi er heldigvis lidt foran på point i denne proces. Vi har allerede flere veletablerede gruppebehandlingsforløb i gang samtidig med at vi har fokus på forældreinddragelse. Vi kan se at hurtighed og høj faglighed betaler sig i forhold til at få de unge tilbage på sporet.

En samlet indsats på tværs af kommunen

Det nye behandlingstilbud er skabt i tæt samarbejde mellem flere afdelinger i Ringsted Kommune – herunder undervisnings-, fritids-, social- og sundhedsområdet. Ved at koordinere indsatsen på tværs sikres en helhedsorienteret tilgang, der styrker børn og unges trivsel og livskvalitet.

Tilbuddet er forankret i Kompetenceenheden, Familiehuset og Ungeliv, og forventes at være fuldt implementeret inden udgangen af 2025. 

Allerede nu kan borgere søge om hjælp via kommunens hjemmeside, hvor ansøgninger til de etablerede tilbud kan indsendes.

Med denne indsats håber Ringsted Kommune at skabe en reel forandring og sikre, at børn og unge i psykisk mistrivsel får den rette hjælp i tide.

 

Kommentarer