Ringsted by

Hjælp menneskets bedste ven i vinterkulden

Vintervejret giver større risiko for en forkølet hund. Derfor er det vigtigt, at du hjælper den med at holde varmen.

Vintermånederne er ikke kun højsæson for forkølelse hos mennesket. Også hunden er ekstra udsat for både influenza og forkølelse i kulden, men med få tiltag kan du hjælpe den med at komme igennem vinteren.

Forkølelsen ligger på lur i de kolde vinterdage – men ikke kun hos os mennesker. Hunden er nemlig lige så udsat i kulden, som vi er. Det fortæller hundeekspert Jacob Masters fra dyrlægewebshoppen VetBoxen.dk.

– Bliver hunden nedkølet, er den meget modtagelig over for forkølelse, influenza og andre sygdomme. Særligt maven, poterne og halespidsen er udsatte, så hvis de bliver kolde, er det et tegn på, at den ikke har det rart, siger han.

Tegn på at hunden fryser

Det er forskelligt fra hund til hund, hvor godt de holder varmen. Det afhænger blandt andet af, hvor meget underpels, hunden har. Ifølge Jacob Masters er det dog en fejl at tro, at hunde helst skal have mest mulig pels om vinteren.

— Mange går rundt med den opfattelse, at de ikke skal klippe deres hund om vinteren, da en lang pels holder varmen bedre. Men det er faktisk ikke rigtigt. Is og vand sætter sig i den lange pels og gør, at hunden tørrer langsommere. Det kan gøre den syg at gå rundt med den våde pels, fortæller han og fortsætter:

— Nogle hunderacer er dog nødt til at få mere hjælp for at holde varmen. Små hunde som for eksempel Chihuahuaer har bedst af at få en lille jakke og eventuelt også sko på. Det kan virke fjollet at iklæde sin hund tøj, men de kan simpelthen ikke holde varmen uden.

Du kan heldigvis hurtigt aflæse det, hvis din hund fryser.

— Hold øje med bevægelserne. Nedkøling dæmper aktivitetsniveauet, den begynder at ryste, og hvis den bevæger sig anderledes eller langsommere, er det også et tegn på, at den fryser.

Gode råd til den kolde tid

Selvom om det kan være koldt, skal hunden stadig luftes. Derfor giver Jacob Masters her tre gode råd til, hvordan du hjælper hunden godt gennem vinteren:

1. Gå en lidt kortere tur

En lille hund med tynd pels kan ikke klare kulden i særlig lang tid, og derfor kan det være en idé at gå en lidt kortere tur. Hvis man gerne vil give hunden en lang tur, kan man hjælpe den med at holde varmen med noget overtøj.

2. Tjek poterne

Vejsalt kan udtørre og revne trædepuderne, og det kan være meget smertefuldt for hunden. Derfor er det en god ide at rense poterne efter gåturen og herefter beskytte med potevoks eller lignende. Sko til hunden kan være en anden løsning.

3. Hold hunden i snor

De steder, hvor der ikke bliver saltet, kan det være glat. Vær derfor opmærksom på, at hunden ikke løber for hurtigt rundt, hvis den får færten af noget godt. Hold den i snor, så undgår man skader, hvis den skulle glide i farten.

Kommentarer