Ringsted by

Halvdelen af de danske mødre er ramt af dårlig samvittighed

Når en lille ny flytter ind i familien, er det ikke kun babylykke, der følger med. Pludselig skal både mor og far finde sig til rette i forældrerollen, og med den kommer forventninger. Skyhøje forventninger, der ofte resulterer i dårlig samvittighed hos moren, viser en ny undersøgelse.  

 

Forventningerne til mor-rollen er tårnhøje. Du skal lave aktiviteter med dine børn, dyrke fitness, se venner og veninder og samtidig huske at gå på date med din bedre halvdel. Samtidig skal det hele se godt ud på sociale medier. Men det er de færreste, der kan leve op til egne og andres forventninger til mor-rollen, når hverdagen sætter ind, og så sniger den dårlige samvittighed sig ind på os og kaster en skygge over babyboblen. Det er konklusionen i en ny undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af husholdnings- og personlig pleje-producenten Neutral.

I undersøgelsen svarer hele 79 procent, at det at blive mor har givet anledning til mere dårlig samvittighed, end før de blev mødre. Samtidig føler 56 pct. af kvinderne i en eller anden grad dårlig samvittighed i mor-rollen på nuværende tidspunkt. Hele 80 procent af kvinderne i undersøgelsen angiver, at den primære årsag til den dårlige samvittighed er deres egne høje forventninger til mor-rollen efterfulgt af presset fra de sociale medier.

Hos Neutral, der står bag undersøgelsen, synes man, at det er en skam, at så mange kvinder stiller utrolig høje krav til sig selv, og samtidig ønsker Neutral at sætte fokus på, at den dårlige samvittighed er helt normal, så den ikke bliver selvforstærkende.

”Vi tror på, at alle mødre er gode mødre, og derfor vil vi gerne bryde med opfattelsen af, at du kun er en god mor, hvis du lever op til et glansbillede, hvor alt er perfekt”, siger Stine Overgaard, Nordisk Brand Manager hos Neutral, der står bag initiativet ”Dårlig samvittighed, nej tak”, og fortsætter

”Vores undersøgelse viser, at den dårlige samvittighed i morrollen er helt normalt, og det er et budskab, vi skal sprede, fordi man som mor hurtigt kan gå og tænke, at det kun er en selv, der har en følelse af ikke at leve op til forventningerne. Når man ved, at hver anden danske kvinde har det på samme måde, kan det måske være en hjælp til at give lidt slip på et meget krævende idealbillede og i sidste ende den dårlige samvittighed”, siger Stine Overgaard.

De danske mødre rammes især af den dårlige samvittighed, når de er på job. Det fortæller knap hver tredje kvinde (31 pct.). Men stikket af dårlig samvittighed indtræffer faktisk også, når mødrene er sammen med deres børn, eller når de er på de sociale medier.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1013 CAWI-interview med kvinder i alderen 25-45 år med børn, i perioden 10. – 15. februar 2018.

Nøgletal fra undersøgelsen:

  • 27 pct. af de adspurgte kvinder mener, at det at blive mor i høj grad har givet anledning til mere dårlig samvittighed, end før de blev mødre. 22 pct. mener, at det i meget høj grad har givet anledning til mere dårlig samvittighed, mens 30 procent mener, at det i nogen grad har givet anledning til mere dårlig samvittighed.
  • Hhv. 39, 13 og 4 pct. føler sig i nogen grad, i høj grad eller i meget høj grad præget af dårlig samvittighed i mor-rollen.
  • Her er de situationer, kvinderne oftest føler dårlig samvittighed over: når jeg er på arbejde 31 pct., når jeg er sammen med mit barn 26 pct., og når jeg er på de sociale medier 25 pct.
  • Den dårlige samvittighed stammer fra: mine egne forventninger 80 pct., sociale medier 32 pct., medierne 24 pct.

Kommentarer