Gratis adgang til Ringsted Vindmølle og Ringsted Museum i hele december
Fra søndag den 1. december er mølle og museum fyldt med nisser! Kom og lær mere om nissen i årets juleudstilling Den Guddommelige Nisse og besøg endelig også nisserne, som har slået sig ned i møllen.
Ringsted Vindmøllefond donerer gratis adgang til Ringsted Vindmølle og Ringsted Museum i den søde juletid.
Det er en hyggelig tradition at tage på julebesøg med børn eller børnebørn. Der er pyntet op overalt, og der er både mulighed for at besøge nisserne i møllen og juleudstillingen på museet. Caféen sælger æbleskiver og varme drikke. Og en advents- eller værtindegave kan man også finde blandt julevarerne i butikken.
Møllenisserne
Der dufter af mel og gamle dage i Ringsted Vindmølle. Møllenisserne får travlt med at hjælpe mølleren her op til jul, for alle de glade familier vil jo købe mel med hjem til julekagerne.
Det ligner en hel julekalender med alle de nisser, melsække, stenkværnene og møllevingerne. For de små er det en særlig herlig oplevelse at bestige de smalle, slidte trin på trapperne, hvor generationer af møllere har sat deres fødder.
Museet viser to juleudstillinger i år:
Juleudstilling – Den guddommelige nisse
Nissen er allestedsværende i årets juleudstilling på Ringsted Museum & Arkiv
fra søndag den 1. december til torsdag den 22. december.
Vi har alle mødt en nisse, men som moderne mennesker er vi næppe klar over det. Førhen vidste man til gengæld bedre.
Der var ingen gård, hvor alt trivedes, uden at den havde sin nisse. Især var det godt for pigerne i køkkenet og karlene i stalden, at nissen var dem venlig stemt, for så kunne de nemlig gå tidligt i seng og alligevel være sikre på, at alt var ordnet og klar til næste morgen. Nissen bar vand og fejede køkkengulvet for pigerne og striglede hestene i stalden for karlen. Til gengæld straffede han også for den uorden, som var begået.
Nu forbinder vi nisser med julen, julemanden og risengrød, men sådan har det ikke altid været, og faktisk er det kun grøden, der kan forbindes med nissen.
Nisser og nisselignende væsner har været omtalt og dyrket fra Indien til Island gennem de sidste mange tusinde år. Lige indtil for ca. 150 år siden, hvor den moderne videnskab og storbymennesket gjorde nissen til en børnevenlig julenisse i december måned.
Denne udstilling vil respektfuldt fortælle om den ægte nisse, altså ham uden kone og børn. Ham, som bringer velstand og som hjælper, – og som hævner sig, hvis han ikke behandles ordentligt og med den rette respekt.
Udstillingen er velegnet for hele familien og kan ses på Ringsted Museum & Arkiv Museum indtil den 22. december.
Republikkens juletræ – en rejse fra Danmark til Tjekkoslovakiet
Bannerudstillingen fortæller den poetiske historie om et juletræ.
I kølvandet på Første Verdenskrig led samfundet i Tjekkoslovakiet under krigens følgevirkninger. Sult og fattigdom var udbredt. Den tjekkiske forfatter og journalist Rudolf Těsnohlídek fandt 2 dage før jul 1919 et nyfødt barn skjult i et træ nær Brno. Barnets fattige mor kunne ikke brødføde den lille.
Těsnohlídek var godt inde i skandinaviske forhold og havde gode kontakter til Danmark. Han kendte herfra til en velgørende indsamling i København fra 1914, der som blikfang havde et stort offentligt juletræ. Med henblik på at vække den borgerlige sympati for de mest sårbare børn i landet, gik Těsnohlídek i gang med at arrangere juletræ og indsamling i Brno. Det første “juletræ i republikken” blev installeret i Brno i 1924. Těsnohlídek kaldte det ”et fyrtårn for fred i krigstid”. Over tid var tanken at finansiere opførelsen af et børnehjem i Brno. Det lykkedes i 1929.
Børnehjemmet blev opkaldt efter den danske dronning Dagmar, der oprindeligt kom fra Bøhmen i Tjekkiet. Hun var datter af den tjekkiske kong Ottokar I. Hun blev i 1205 gift med den danske konge Valdemar II Sejr. Historien kender hende som en barmhjertig dronning, og det er grunden til, at børnehjemmet i Tjekkiet bærer hendes navn indtil i dag.
Børnehjørnet med nye klip-selv-skabeloner
I museets Børnehjørne har nisserne opgraderet klip-selv-tilbuddet med nye skabeloner, så børn og voksne kan kreere julepynten sammen, mens den hyggelige julemusik flyder fra højtalerne. Eller man kan sætte sig med en af de hyggelige julebøger.
Kommentarer