Ringsted by

Flere ufaglærte bliver faglært

Region Sjælland er en af de regioner, hvor der kommer til at mangle flest faglærte, siger vor tids spåkvinder, der bruger analyser og fremskrivninger i stedet for krystalkugler. Det 3-årige projekt ”Uddannelsesvejen til Vækst” var et initiativ, som skulle imødegå udfordringen med mangel på faglært arbejdskraft. Projektet er ved at nå udløbsdato, og resultaterne er langt bedre end målene.

 

Flere og flere ufaglærte, som har deltaget i projektet, kan bryste sig af et konkret uddannelsesbevis, der dokumenterer, at de nu er faglært. Der har været hele 40 procent flere deltagere i projektet (både ledige og beskæftigede medarbejdere) end det oprindeligt fastsatte mål.

 

Voksenlærling tilfører virksomhed ny viden

45-årige Maria Arnardottir er en af dem, der er med i ”Uddannelsesvejen til Vækst”. Hun er ved at uddanne sig til gartner hos Kildebrønde Frugtplantage. Hun arbejdede på et laboratorium men havde en drøm om at blive gartner og komme ud og få jord under neglene.

 

Frugtavler Søren Østergaard havde besøg af en HR- og ledelseskonsulent fra UTV Onsite, der fortalte om mulighederne for opkvalificering og kompetenceløft af hans medarbejdere. Frugtavleren var interesseret i at få løftet sine medarbejdere rent uddannelsesmæssigt, fordi kvalificerede medarbejdere ikke hænger i træerne. Men det viste sig at være vanskeligt at overbevise medarbejderne om, at det var en god idé at komme på skolebænken.

 

Maria Arnardottir havde fundet ud af, at hun kunne blive faglært gartner på 1,5 år i stedet for de knap 4 år, da hun kunne få merit på en del af uddannelsen, da hun i forvejen var biolog. Hun startede på Vilvorde, Roskilde Tekniske Skole og jagtede allerede inden en læreplads.

 

– Jeg forsøgte at afskrække Maria med min sædvanlige sang om det hårde arbejde, men jeg kunne hurtigt mærke, at hun var seriøs. Det her var noget, hun ville, fortæller frugtavler Søren Østergaard.

 

Maria fik en læreplads. De fandt hurtigt ud af, at de delte en fælles interesse og passion for at få planterne og jorden til at trives naturligt ved hjælp af mikroorganismer og dermed minimere brugen af sprøjtemidler.

 

Frugtavleren havde ikke forventet, at han kunne lære så meget nyt af sin lærling. Det er blevet ren win-win, og nu nørder de med blandingsforhold af kompost-te mikset af kompost, vand, melasse og mikroorganismer. Begejstringen lyser ud af begge. Maria er i gang med sin drømmeuddannelse, og Søren Østergaard har fået øjnene op for andre måder at gøre tingene på.

 

– Når lærlingen spørger: Hvorfor gør du det på den måde? Bliver jeg tvunget til at overveje, om man kan gøre tingene på en anden måde og ikke bare gøre som man plejer. Og det er sundt, fastslår frugtavler Søren Østergaard.

 

Fremtiden er faglært

– Det giver rigtig god mening at fokusere på, hvordan vi får løftet flere ufaglærte til faglært. Mange kender slet ikke mulighederne. ”Uddannelsesvejen til Vækst” afdækker de erfaringer og kompetencer, den enkelte ufaglærte har. Ofte kan de få en faglært uddannelse på lang kortere tid, end de regnede med, fortæller programleder Marie Bjørg Nordlund for ”Uddannelsesvejen til Vækst”.

 

Projektet ”Uddannelsesvejen til Vækst” er et samarbejde mellem virksomheder, uddannelsesinstitutioner, kommuner og de faglige organisationer. Region Sjælland har 124.500 ufaglærte, hvor der er ca. 5.500 ledige, mens de resterende 119.000 er i arbejde.

 

– Det er de 119.000, der er fokus på at få opkvalificeret og kompetenceløftet. Det vil det give virksomheden større fleksibilitet, bedre konkurrenceevne og mulighed for vækst. Samtidig vil det give den enkelte medarbejdere mere ansvar, flere udfordringer og større sikkerhed i jobbet ved nedskæringsrunder, understreger Marie Bjørg Nordlund.

 

Programlederens ambition har været, at det skulle være nemt for virksomhederne at komme i gang med at opkvalificere og uddanne deres medarbejdere. Det har betydet, at især uddannelsesinstitutionerne er blevet udfordret, da ”Uddannelsesvejen til Vækst” er kørt på tværs af deres almindelige undervisning.

 

Alle regionens virksomheder er blevet tilbudt et gratis besøg af en ekstern HR- og ledelseskonsulent, der sammen med ledelsen i virksomheden har kortlagt kompetencer og behov i virksomheden. Senest 3 uger efter mødet, har virksomheden modtaget en uddannelsesplan for de enkelte medarbejdere. Der er i alt gennemført hele 2.011 virksomhedsbesøg.

 

78 procent af virksomhederne siger, at de har været meget tilfreds eller tilfreds med ”Uddannelsesvejen til Væksts” indsats.

 

En virksomhedsejer siger: ”Det er en stor hjælp, at det er så hands on og konkret. Vi får simpelthen ikke gjort noget ved det, hvis vi selv skal finde frem til det hele eller bare får tilsendt et link fra en uddannelseskonsulent. Nu får vi en plan for den enkelte.”

 

En anden siger:
– Det, at få hjælp, giver også en lyst til, at der skal ske noget. Man kan se en mening med det på flere niveauer. Har ikke tænkt så meget over det, men min snak med konsulenten åbnede mine øjne for, at jeg også selv kunne have godt af noget uddannelse efter 19 år som selvstændig.

 

– Hvad fremtiden bliver for ”Uddannelsesvejen til Vækst”, ved vi ikke, men helt sikkert er det, at der fortsat er behov for generelt at få løftet uddannelsesniveauet i Region Sjælland. De gode erfaringer og det tætte og unikke samarbejde mellem de forskellige aktører i ”Uddannelsesvejen til Vækst” bør fortsætte. Det bekræfter de gode resultater, fastslår programleder Marie Bjørg Nordlund.

Kommentarer