Fællesskabsby Ringsted er blevet noget man taler om – også uden for byen
Hvordan kan byens forretninger, læger og apoteker være med til at synliggøre de mange fællesskaber, som Ringsted byder på? Svaret faldt under en debat i Fællesskabsby Ringsted, hvor borgmester Henrik Hvidesten deltog sammen med adm. direktør for DAB, Ole Jacobsen.
Der var ingen slinger i valsen eller uenigheder at spore, da Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten (V) og Ole Jacobsen, der er administrerende direktør for Dansk almennyttigt Boligselskab, DAB, der administrerer flere boligafdelinger i byen, mødtes til en debat om, hvordan man skaber synlighed omkring de mange fællesskaber, som Ringsted rent faktisk byder på. Arrangementet fandt sted i sidste uge i Fællesskabsby Ringsted.
Friske tal fra Boligselskabernes Landsforening viser, at mange beboere i almene boliger føler sig alene. 43,8 procent fortæller, at de aldrig eller sjældent har kontakt med naboer eller folk i lokalområdet, mens 14,2 procent viser tegn på social isolation. Sammenlignet ligger tallene for den øvrige befolkning på henholdsvis 34,8 procent og 5,5 procent.
Vi er optaget af det levede liv
– Vi administrerer boliger for 90.000 beboere. Kigger vi på alle statistikker om sundhedstilstand, så har vi en opgave med at skabe gode rammer, der ikke kun handler om de grønne arealer og gode boliger. Fællesskaber er vigtige. De er med til at skabe sundhed og livskvalitet. Vi er optaget af det levede liv, og vil også være med til at understøtte gode fællesskaber, sagde Ole Jacobsen.
Det synspunkt bifaldt borgmester Henrik Hvidesten.
– Det taler lige ind i vores kernefortælling. Vi har i byrådet diskuteret, hvad vi var gode til. Og vi synes faktisk, vi er gode til det med fællesskaber. Det skulle bare struktureres noget mere. Jeg er positivt overrasket over, at Fællesskabsby Ringsted er blevet så stor – og noget man taler om – også uden for byen. Det tror jeg ingen i byrådet havde regnet med.
Erfaringer fra sportens verden
Det med fællesskaber er heller ikke noget, der ligger de to debattører fjernt. DAB’s administrerende direktør, Ole Jacobsen, har privat en erfaring fra et utal af fodboldklubber, hvor han har været aktiv på næsten alle niveauer. I dag sidder han i DBU’s bestyrelse og bruger også sine erfaringer dér.
Det kan borgmesteren sagtens relatere til.
– Selv har jeg også boet flere steder i mit liv. Men jeg er søgt tilbage til mit bagland og til mit fællesskab og vennerne fra håndbold i Ringsted. Mon ikke mange har det sådan? Det er godt at komme hjem. Vi har mange tilflyttere til Ringsted, og vi vil gerne have, at de bliver boende, og at de der flytter ud for at tage uddannelse, vender “hjem” igen til Ringsted. Vi tror, at gode fællesskabsmuligheder kan give dem lyst til at blive eller vende hjem, siger han.
Taler med frisøren
Mia Felbo-Kolding, der er sekretariatsleder i Fællesskabsby Ringsted, var vært for mødet i det faglige Samskabelsesnetværk fra Center for Borgerdialog.
– Mange borgere har ikke mange at tale med i hverdagen. Nogle fortæller, at de ikke har talt med andre end frisøren, siden de blev klippet sidst. Andre bestiller tid hos lægen hver uge, ofte bare for at have én at tale med, siger hun.
Mia og hendes kollegaer har derfor besøgt frisørerne, lægehusene, fysioterapeuterne, hjemmeplejen, ejendomsfunktionen, apotekerne og en masse andre aktører i byen, hvor de har talt med personalet om, hvordan de kan hjælpe deres kunder eller patienter med at finde relevante fællesskaber.
Mange skjulte ressourcer
– Vi har også fået apotekerne med. De synes, det er en super god idé. De vil rigtig gerne have en rolle i byen, hvor de kan være med til at forbedre borgernes sundhed ved at få flere til at blive en del af fællesskaberne. De tilbyder også, at foreninger i byen eller kommunale sundhedsindsatser kan låne deres lokaler til foredrag for borgerne om for eksempel sundhed eller sundhedsfællesskaber af forskellig slags. Der ligger så mange skjulte ressourcer i en by som Ringsted, vi skal have synliggjort overfor hinanden, så de kan komme flere til gavn, slutter Mia Felbo-Kolding.
Du kan finde en oversigt over alle fællesskaberne i Ringsted på fællesskabsby.dk
På hjemmesiden kan du også kontakte en af fællesskabsguiderne, der kan hjælpe dig med at finde spændende og sjove fællesskaber, hvor du er meget velkommen.
Nordea-fonden har støttet Fællesskabsby Ringsted med cirka otte millioner kroner.
Kommentarer