Ekstremt højt tørkeniveau fortsætter
Tørken holder i den grad stand. I de 14 år, hvor DMI har beregnet tørkeindekset, har der aldrig været så mange tørkedage i løbet af et sommerhalvår som i år.
– I hele juli måned har tørkeindekset på landsplan ligget og svinget mellem 9,9 og 10, der er den højest opnåelige tørkeindeks-værdi. Sammenligner vi med de tidligere år, så overgår tørken i år dem alle, og det kan gå hen og blive endnu mere markant , siger klimatolog Mikael Scharling, som er manden bag tørkeindekset.
Han fortæller, at vi på landsplan til og med d. 18. juli i år har haft 39 dage med tørkeindeks på 9 eller højere. Det betyder, at året i år allerede har overhalet hele 2008, som det tørreste år i den periode, hvor DMI har beregnet tørkeindeks, dvs. fra 2005 og frem til nu.
– I 2008 havde Danmark i alt 29 dage med et tørkeniveau på 9 eller højere. Årene 2006 og 2013 havde hhv. 16 og 17 dage med et tørkeniveau på mindst 9 på landsplan. Begge år tog tørken dog først fat i sidste halvdel af juli. Som det sidste af de undersøgte år, havde 2009 to dage med et tørkeindeks på 9, siger Mikael Scharling.
Selvom mange håber på regn til haver og marker, er der ikke udsigt til store mængder nedbør til danskerne.
– Foreløbig er der ikke tegn på, at det varme og solrige sommervejr slutter. Man kan kun håbe på enkelte byger, som dog ikke vil kunne ændre væsentligt på det generelle nedbørsunderskud, vi har oplevet siden maj måned, udtaler meteorolog Henning Gisselø og fortsætter
– Det stabile sommervejr skyldes et højtryksområde, der dækker store dele af Nord- og Vesteuropa og som holder lavtryk og større regnområder på afstand af Danmark. Hvis vi kigger 3-4 uger frem, ser det ikke ud til, at vejrmønstret ændrer sig væsentligt, og de regnhungrende danskere må altså væbne sig med tålmodighed en tid endnu.
Dermed er der ingen umiddelbare forventninger til, at tørkeniveauet kommer til at falde drastisk inden for de næste uger. Skal man for alvor bryde tørken, skal der på landsplan falde omkring 40 mm nedbør eller 40 liter pr. kvadratmeter. Det svarer til ca. 60 % af julis normalnedbør.
Når jordoverfladen er vådest – typisk i det tidlige forår – er tørkeindekset 0. Det betyder, at der er 100 liter vand pr. kvadratmeter til rådighed for planterne. Når indekset er 5, er der 50 liter tilbage og når indekset topper på 10, er der 0 liter tilbage.
I løbet af juni og juli måned er det normalt, at indekset stiger til omkring 6, da der fordamper mere vand fra jordoverfladen og planter, end der falder nedbør.
Kommentarer