Ringsted by

Med dialog skal land bygges

Sådan kunne det passende have lydt, da Center for Neurorehabilitering (CNN), Næstved Sygehus indledte et nyt tiltag, hvor 17 af regionens kommuner samt Sundhedsstyrelsen var repræsenteret på et dialogmøde. Mødet havde til formål at styrke fagligheden, fleksibiliteten og smidigheden i samarbejdet mellem centret og kommuner til fordel for patienterne.

 

At afsætte en dag til et dialogmøde med mulighed for faglige oplæg samt drøftelser er betydningsfuldt for at skabe et endnu bedre arbejdsfællesskab. Herved kan vi sikre de gode, velkvalificerede og ensartede arbejdsgange i rehabiliteringsforløb, selvfølgeligt under hensyntagen til patienternes individuelle behov, siger Jeanette Liljegren, Chefneuropsykolog og daglig leder af CNN.

På mødet blev der med mange gode oplæg og ivrig dialog sat fokus den hjerneskadet patients vej tilbage til hverdagen. Overgangen fra indlæggelse på et sygehus til fortsat rehabilitering i kommunalt regi kan være en sårbar fase for mange hjerneskadede patienter. Ja, for hele den ramte familie. Det er en tid præget af usikkerhed og utryghed. Ofte stiller patienter spørgsmål som “Hvad skal der ske, når jeg udskrives? Vil jeg få den rette støtte og træning?”. Dialogmødet med kommunerne og CNN er med til at sikre velkoordinerede, kontinuerlige og relevante rehabiliteringsforløb til gavn for både patienten og patientens familie på tværs af kommune og sygehus.

– I samarbejde kan vi bedst muligt mindske fysiske og psykiske barrierer, som en patient eller familie kan stå overfor. En høj grad af forudsigelighed i rehabiliteringsforløb øger trygheden i et på mange måder ændret og udfordret liv efter en hjerneskade. Rehabiliteringsforløb strækker sig altid på tværs af sygehuse og kommuner, derfor er dialogen mellem de involverede parter alt afgørende, siger Jeanette Liljegren.

Samarbejde for patientens skyld

– Det er et rigtig godt initiativ at invitere til dialogmøde. Udover at det altid spændende at høre om ny forskning, så giver det også et tættere samarbejde. Vi behandler jo nogle patienter, hvor det er vigtigt, at de føler sig trygge gennem hele deres behandlingsforløb. Derfor er et tæt samarbejde nøglen til at patienten føler sig tryg i overgangen fra sygehus til kommune, fortæller Heidi Raahauge, hjerneskadekoordinator i Næstved Kommune.

Når et patientforløb igangsættes inviteres patienten og dennes pårørende altid ind til tværsektorielt møde sammen med en hjerneskadekoordinator og/eller anden samarbejdspartner fra kommunen. Herfra planlægges det videre rehabiliteringsforløb i et tæt samarbejde mellem de involverede parter. Det kan eksempelvis være, at Kommunens terapeuter inviteres til at overvære træningen på CNN for at sikre, at man kan fortsætte med træningsmetoderne, når patienten slippes af CNN.

– Et såvel formelt som uformelt kendskab til hinanden på tværs af sektorer giver os mulighed for mere smidig og hurtig kommunikation i dagligdagen og dermed mulighed for mere glidende overgange fra region til kommune for patienten, fortæller Jeanette Liljegren.

Tværsektorielt møde skaber ny kultur

Når man har pådraget sig en hjerneskade, bliver livet ofte ændret på mange områder. Det kan være, man er blevet lam i den ene side af kroppen, eller man måske har fået svært ved at tale, koncentrere sig, huske og i det hele taget fået svært ved at overskue dagligdagsgøremål. Man har måske svært ved at vende tilbage i erhverv, bl.a. fordi man bliver hurtigt træt. En hjerneskade kan medføre, at der kan opstå ændringer i roller og relationer i familielivet eller i relationen til andre. Det kræver et nuanceret blik på både patienten og på patientens omgivelser at skabe en hverdagsramme, hvor patienten igen kan leve et godt liv. Derfor er samarbejdet så utrolig vigtigt.

– Vi skal fremme en kultur, hvor vi bistår hinanden med at skabe mere kvalitet i løsningen af egne og fælles opgaver. En kultur, hvor vi i fællesskab udvikler faglighed og viden. Det vil være til gavn for alle involverede i rehabiliteringsarbejdet med vores patienter, siger Eva Blak Christensen.

– Vi er superglade for samarbejdet, og her på CNN vil vi gerne takke kommunerne for det gode samarbejde, slutter Jeanette Liljegren.

Kommentarer