Ringsted by

Det sker på Ringsted Museum og Arkiv i uge 49 og 50.

Besøg nisserne i Ringsted Vindmølle. Foto: Museum Vestsjælland

Ringsted Arkiv viser tre film fra perioden 1936-1956, og stiller skarpt på nogle af Ringsteds driftige herrer, der var med til at danne rammerne for livet i Ringsted by.

Filmen om Venstres Folkeblad blev optaget i 1936. Vi besøger avisens redaktion og følger dagbladets tilblivelse fra de første reportager, over sætteriet til trykkeriet, og slutter med avisdrengene, der bringer nyhederne ud.

Vi springer videre til 1942-46, hvor Herold Halle har filmet sit driftige skotøjsfirma. Et fremadstormende firma, ledet af mænd med høj cigarføring.

Vi slutter med filmen ”Livet i Lilleby” fra 1955-56. Fotografen er igen Herold Halle, men blikket er på hele Ringsted by. Filmen er fraklip fra den store Halle-film ”Vor egen by”.

De tre stumfilm bliver vist tirsdag den 6. december kl. 14.00-15.30

Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via: bit.ly/TirsdagsTV.

Kaffe/the og kage er inkluderet i billetprisen.

Byvandring onsdag den 7. december kl. 14.00 -15.30.

Ringsted er rig på mindestene og statuer. Begge dele har en historie, som ikke altid fremgår af stedet. Hvem er personen og hvad er begivenheden bag mindesten og statue. Er de frembragt og opstillet som et resultat af en indsamling? Det er ofte tilfældet med mindestene for Genforeningen i 1920 og befrielsen i 1945, men også når det handler om mindestene for byens store personligheder. 

På denne byvandring får vi historierne om de sten og statuer vi kommer forbi i byens centrum.

Mødested er Tingstenene på Torvet. Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billetexpressen.dk 

Åbent hus i Ringsted Vindmølle søndag den 11. december kl. 10.00-14.00.

Traditionen tro er nisserne i Ringsted Vindmølle igen i år kommet frem fra skjul for at skabe fornøjelig julestemning, Tag familien med og kom hele møllen rundt, når Morten og nisserne byder indenfor til åbent hus. Morten ”møller” kender sine nisser og er god ved dem. Det har andre nisser hørt og derfor flytter nye ind hvert år. Selv om genkendelses glæde er stor omkring juletid, er der også nyt at se på i møllens nisserier. Der er gratis adgang til åbent hus i møllen.

Omvisning i Sct. Bendts Kirke i Ringsted mandag den 12. december kl. 17.00 – 18.00.

Sct. Bendts Kirke er Skandinaviens ældste kirke af tegl. Den blev opført af Kong Valdemar den Store til ære for hans dræbte og helgenkårede far, Knud Lavard og indviet med en stor kirkefest i 1170.

På omvisningen vækker vi kirkens historie til live med fortællinger om det ældste Ringsted og møntprægning på byens kongsgård i vikingetiden. Vi hører om Valdemar den Store og hans kirkebyggeri, om Knud Lavard, dronning Dagmar og de øvrige kongegrave og om kirkens kalkmalerier. 

Køb billet på forhånd via 

vestmuseum.billetexpressen.dk

Kommentarer