Ringsted by

Derfor skal du leje sommerhuset ud, mens det er til salg

Danske sommerhuse er populære som aldrig før. Udlejningsbureauerne melder alt udsolgt i sommerperioden, og 2019 ventes at sætte udlejningsrekord. Men vidste du, at udlejning også kan fremme dit salg?

Det har aldrig været mere fordelagtigt at leje sommerhuset ud. Det samme gælder for sommerhusejere, der har sat sommerhuset til salg. Lige nu er udlejningsprocenten tæt på 100.

Vi oplever, at en del af vores kunder ikke udlejer sommerhuset, mens det er til salg. Men faktisk kan det være en fordel, hvis de benytter sig af den mulighed, fortæller Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne og BoligOne – og kendt fra Hammerslag på DR1.

Dette skyldes, at mange sommerhuskøbere er interesserede i fritidsboliger, der i forvejen har en dokumenteret udlejningshistorik.

Nye skatteregler og belåningsregler har gjort det nemmere at være sommerhusejer og har sat gang i markedet igen. Med et bundfradrag på 40.900 kroner på lejeindtægten er det muligt at eje sommerhuset uden ret store omkostninger, forklarer Thomas Jacobsen.

De fordelagtige sommerhusregler

Ændrede belåningsregler har betydet, at nye købere af fritidsboliger kan realkreditfinansiere med op til 75 procent, hvilket har gjort markedet attraktivt. Tidligere var det blot 60 procent, som kunne realkreditfinansieres. Dermed blev mange afskåret fra markedet.

Bundfradraget for sommerhusudlejning er hævet fra 21.400 kroner i 2017 til 40.900 kroner i 2019, såfremt man udlejer sit sommerhus via et udlejningsbureau. Det vil sige, at mange kan eje et sommerhus for meget få midler, da udlejningsindtægten dækker en stor del af ejerudgifterne.

Samtidig ser mange fritidsboligen som en langtidssigtet løsning, da boligen nu allerede efter ét år som sommerhusejer kan få status af helårsbolig mod en længere ejerperiode tidligere. Denne regel gælder dog kun for pensionister.

Hos to af landets største udlejningsbureauer er anbefalingen derfor klar: ”Lej sommerhuset ud, mens du venter på salg”.

Vores erfaring er, at potentielle købere ofte er interesserede i huse, hvor der er en solid lejeindtægt. Derfor er det en klar fordel at udleje sit sommerhus i en eventuel salgssituation. Mange købere er afhængige af, at en del af finansieringen tilvejebringes via udlejning, siger Per Dam, der er administrerende direktør hos Sol og Strand.

Thomas Jacobsen forklarer, at salg og udlejning ikke nødvendigvis er uforeneligt i salgsperioden, men anbefaler, at fremvisningen af huset ”pakkes” i uger, hvor huset ikke er i brug.

Det samme er anbefalingen fra Per Dam, som uddyber:

Er der købere, som ikke er interesserede i at udleje det nyindkøbte sommerhus, er det muligt at komme ud af aftalen. Dog skal de allerede aftalte bookinger, i henhold til Lejeloven, overholdes.

Thomas Metelmann, landechef ved udlejningsbureauet Novasol og Dansommer, fortæller ligeledes, at det altid kan betale sig at leje sommerhuset ud – salg eller ej.

Dog er det relevant at være opmærksom på, hvilken periode, man binder sig til, når man udlejer sommerhuset, mens det er til salg. Her er det muligt at arbejde med en kortere og længere aftale, og nogle aftaler er ligeledes hurtigere at komme ud af, hvis sommerhuset skulle blive solgt, fortæller han.

Ofte er købere interesserede i sommerhuse, hvor der er en eksisterende lejeaftale, som kan overtages.

Thomas Metelmann melder ligeledes om 100 procent udsolgt i sommeren 2019:

Der er generelt set en bred interesse for sommerhuse i hele Danmark lige nu. Efterspørgslen har altid været høj på vestkysten, men ellers er geografi, beliggenhed og kvalitet selvfølgelig altid faktorer, som er afgørende for, hvor meget og hvor ofte huset kan lejes ud, siger han.

Poul Fejer Christiansen, vicedirektør i Feriehusudlejernes Brancheforening, fortæller, at antallet af tilgængelige feriehuse til udlejning er faldet en smule fra 2017 til 2018 – trods det fordelagtige bundfradrag. Derimod er alt tilgængelig nu lejet ud.

Det er også, hvad vi hører fra vores medlemmer. I juni, juli og august er der simpelt hen pladen fuld, og der begynder også at være stor efterspørgsel uden for højsæsonen, fortæller han.

Derfor ventes 2019 også at sætte ny udlejningsrekord.

Fakta: Overnatninger i feriehuse udlejet gennem danske udlejningsbureauer

Antallet af feriehuse, som udlejningsbureauerne har til rådighed, faldt med 1,2 pct. fra 40.300 huse til 39.800 huse, når 2017 sammenholdes med 2018. Dette tal siger dog ikke noget om, hvor meget det enkelte hus udlejes. Kun i tre måneder blev der udlejet færre husuger i 2018 end i 2017. Disse var april, juni og august. Det samlede antal overnatninger i feriehuse til udlejning nåede i 2018 sit højeste niveau siden 2010.

Kommentarer