Ringsted by

Danskerne: Vi drikker for meget

Over halvdelen af voksne danskere mener, at alkoholforbruget er for højt i Danmark.

Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Og der er noget om snakken. Danskere over 15 år drikker i gennemsnit 9,1 liter ren alkohol om året. Det svarer til mere end 600 øl.

Voksne danskere nikker genkendende til en alkoholkultur, hvor alkohol fylder meget. Over halvdelen (56 pct.) oplever, at alkoholforbruget er for højt. Samtidig mener otte ud af ti danskere, at vi skal have en alkoholkultur, hvor alle accepterer et nej tak – hvilket kun 43 pct. oplever, at vi har i dag. Disse tal er blandt resultaterne i en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, hvor 3.070 danskere i alderen 18-74 år er blevet spurgt til deres alkoholvaner.

Niels Sandø, der er enhedschef hos Sundhedsstyrelsen, påpeger, at alkoholforbruget faktisk er faldende i Danmark, men han er enig med danskerne i, at alkoholforbruget stadig er for højt:

Selvom det går den rigtige vej med danskernes alkoholvaner, er der stadig mere end 800.000 danskere, der drikker over Sundhedsstyrelsens anbefalede lavrisikogrænser på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd. Så der er fortsat behov for at gøre en indsats for at få flere danskere til at drikke mindre. Hvis man holder sig inden for lavrisikogrænserne, har man en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol, siger han.

Det er især på grund af sammenhængen mellem alkohol og kræft, at lavrisikogrænserne ligger på hhv. 7 og 14 ugentlige genstande. Det er nemlig dokumenteret, at risikoen for brystkræft stiger allerede ved et forbrug på omkring 1 genstand om dagen, mens risikoen for tarmkræft stiger ved et forbrug på omkring 2,5 genstande om dagen. Ud over brystkræft og tarmkræft, øger alkohol risikoen for kræft i mundhule, svælg, strube, lever og spiserør.

Sådan skærer du ned på alkoholforbruget

’Drop de ligegyldige genstande’, lyder det i en ny kampagne fra Kræftens Bekæmpelse, som opfordrer danskerne til at skrue ned for alkoholforbruget og holde sig inden for lavrisikogrænserne. Formålet er at få danskerne til at reflektere over deres alkoholforbrug og fravælge de genstande, som måske ikke er så vigtige:

Ved at gøre sig bevidst om, hvilke genstande man sætter mest pris på, og hvilke man egentlig ligeså godt kunne undvære, bliver det forhåbentlig lettere at drikke lidt mindre og holde sig inden for lavrisikogrænserne, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

På kampagnesitet www.dropdeligegyldigegenstande.nu kan man teste, hvilke genstande man vil skære fra for at holde sig inden for lavrisikogrænserne. Man kan også blive klogere på sammenhængen mellem alkohol og kræft.

Om rapporten ‘Danskernes alkoholvaner 2018’

I rapporten ’Danskernes alkoholvaner 2018’ præsenteres resultaterne af en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt 3.070 danskere i alderen 18-74 år. Dataindsamlingen er gennemført af analysebureauet Userneeds i november 2018 til januar 2019, og data er nationalt repræsentativt ift. køn, alder og region, og overordnet repræsentativt ift. uddannelse. I rapporten belyses blandt andet danskernes alkoholforbrug, deres holdninger til alkoholkulturen og til strukturelle tiltag på alkoholområdet, deres viden om sammenhængen mellem alkohol og kræft samt deres kendskab til genstandsgrænser.

Rapporten kan læses her

Hvert år får mindst 1.800 danskere kræft som følge af alkohol. Det svarer til fem pct. af alle kræfttilfælde; otte pct. blandt mænd og tre pct. blandt kvinder.

Alkohol har siden 1988 været på WHO´s liste over stoffer, der med sikkerhed er kræftfremkaldende.

Alkohol øger risikoen for syv kræftformer; kræft i mundhulen, svælget, struben, spiserøret, leveren, brystet, tyk- og endetarmen. Risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, man indtager, og undersøgelser viser, at selv et mindre forbrug kan øge risikoen for kræft.

Det spiller ingen rolle, om man drikker vin, øl eller spiritus – risikoen for kræft er den samme.

Hvad er 1 genstand?

Én genstand svarer til:

1 almindelig øl

1 glas vin

1 alkoholcider (f.eks. Somersby eller Mokaï)

1 alkoholsodavand (f.eks. Bacardi Breezer eller Smirnoff Ice)

1 drink/cocktail

1 stort shot stærk spiritus (f.eks. vodka eller tequila)

2 store shots mindre stærk spiritus (f.eks. Ga-Jol eller Fisk)

1 flaske vin = 6 genstande

1 flaske spiritus = 20 genstande

Kommentarer