Ringsted by

Bilen skal vaskes – men hvor ofte

Meningsmåling giver detaljeret indblik i danskernes vaner i forbindelse med bilvask.

Der er langt mellem de meget beskidte biler i Danmark. Faktisk er der kun to procent af danskerne, som aldrig vasker deres bil, viser en meningsmåling, som er fortaget af Epinion for BFR Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation, som i et par år har stået bag kampagnen vaskbilmedomtanke.nu. Og når bilen vaskes, foretrækker langt de fleste at gøre det i en vaskehal i stedet for hjemme i indkørslen, hvor det beskidte vaskevand risikerer at havne i miljøet.

Halvdelen af de adspurgte vasker bil mindst en gang hver måned. To procent svarer endda, at de vasker bil en gang om ugen eller oftere. 13 procent vasker bil 2-3 gange om måneden, mens over en tredjedel – 35 procent – gør det én gang om måneden. Herefter bliver intervallerne længere. 28 procent vasker bil hver tredje måned, 9 procent en gang hvert halve år og ligeledes 9 procent sjældnere. Kun 2 procent svarer, at de aldrig vasker bil, og 1 procent ved ikke.

Bedst for miljøet
Når bilen så vaskes, foretrækker 76 procent af de adspurgte at køre bilen i en vaskehal. Blandt svarene er både, at det er nemmest, billigst, og man sparer tid. Men de adspurgte mener også, at det er bedst både for miljøet, og at bilen bliver renest i vaskehallen. Nogenlunde de samme begrundelser kan man dog også se hos dem, der mener, at det er bedst at vaske bilen hjemme i indkørslen eller ved fortovskanten.

Netop hensynet til miljøet er en væsentlig grund til at vaske bilen i en vaskehal eller på en vaskeplads, der er beregnet til bilvask, i stedet for hjemme i indkørslen. Kommuner landet over har etableret – eller har planer om at etablere – separat kloakering, så spildevand fra blandt andet husholdningen ledes til et renseanlæg, mens regnvand og andet overfladevand ender urenset i vandmiljøet gennem regnvandskloakken eller siver ned i grundvandet.

Det gør vandet fra bilvasken også, når bilen vaskes i indkørslen eller ved fortovskanten, mens spildevandet fra en vaskehal ledes til et renseanlæg. Oftest efter at det er blevet renset og genbrugt flere gange i vaskemaskinen. Så man sparer både på det rene vand og undgår spildevand i naturen, når bilen vaskes i en vaskehal eller på en vaskeplads, der er indrettet til formålet.

Informationsbehov
– Undersøgelsen dokumenterer, at der stadig er behov for information om, hvordan man kan vaske bilen og samtidig skåne miljøet, siger direktør i BFR, Helge Busk, som også forventer, at flere af landets kommuner lever op til deres ansvar og informerer deres borgere om kloakseparering og de miljømæssige konsekvenser heraf.

 

Kommentarer