Samfund

Bæredygtighed i landbruget

SEGES har udgivet et nyt inspirationskatalog om bæredygtighed i landbruget. Her fortæller en række landmænd om, hvordan de arbejder med bæredygtighed. Målet med kataloget er at inspirere og synliggøre bæredygtighed i dansk landbrug.

Masser af danske landmænd arbejder bæredygtigt, men de er måske ikke altid bevidste om, at det er det de gør – eller også kalder de det noget helt andet – ressource-optimering eller Godt Landmandsskab for eksempel. Et nyt katalog skal hjælpe med at sætte ord på bæredygtighed i landbruget.

Dansk landbrug er bæredygtigt – og bæredygtigheds-initiativerne på de enkelte gårde er mangfoldige. Det viser et nyt inspirationskatalog om bæredygtighed i landbruget med al tydelighed.

De mange landmænd, som fortæller deres historie, kan inspirere andre og være en øjenåbner for andre landmænd, så de også bliver mere bevidste om deres egen bæredygtigheds-fortælling.

De bedste ideer skal udbredes

Det er SEGES Kompetencer & Vækst, der står bag kataloget:

– Handlingerne, der skal sikre en bæredygtig udvikling i landbruget, er allerede godt i gang med fokus på den økonomiske, den miljømæssige og den sociale bundlinje. SEGES har i løbet af 2018 undersøgt nogle af de mange bæredygtige initiativer, der er i gang på tværs af dansk landbrug, siger Kristian Skov, Afdelingsleder i Kompetencer & Vækst hos SEGES.

– Jeg er positivt overrasket over, hvor mange landmænd, der forholder sig til deres bæredygtighedsprofil. SEGES har nu en stor opgave i at udbrede landmændenes bedste idéer, som vi har samlet undervejs og udviklet til nye initiativer mod en bæredygtig udvikling.

Du finder inspirationskataloget her.

Uddrag fra Kataloget

– En masse af det der sker i dansk landbrug, er meget mere bæredygtigt, end det tidligere har været. Men vi har forsømt at italesætte bæredygtigheden. Derfor har vi heller ikke været gode nok til at få spredt alle de gode ideer eller sætte os nogle fælles mål for, hvor bæredygtige, vi vil blive. Det betyder så, at der stadig er lang vej at få, før vi for alvor er bæredygtige, og bæredygtigheden bliver til tilfældig – nogle steder arbejder man bevidst med det, og andre steder kommer det ubevidst. Vi kan komme et niveau højere op, hvis vi italesætter bæredygtighed og arbejder sammen om ambitiøse mål.
Carl Boisen Thøgersen, planteavler Ringsted.

 

Kommentarer