Kultur og events

Åbning af Udstillingen JUBILÆUM 3 på Ringsted Galleriet

Naked in Public (Jacob_Borges) Foto: Honza Hoeck

Tekstværker i store formater med stavefejl og pinagtigheder i byrum, en billedpoetisk vandring, tegninger med dyremotiver, som minder om en anden tid og video dokumentation fra en ulovlig kunst aktion i et high-end, københavnsk varehus. Det er blot nogle af de værker, som man kan opleve, når Ringsted Galleriet slår dørene op til tredje udstilling i programmet, JUBILÆUM. Ringsted Galleriet fylder 40 år. Dét vil vi gerne fejre med jer, og derfor præsenteres der kunst i byrum såvel som udstillingsrum, hvor man kan opleve den fremmeste samtidskunst gennem hele udstillingsåret.

Til hver udstilling i jubilæumsprogrammet forbindes Ringsted Galleriets lange, fine udstillingshistorie med kunstscenen NU. Til den tredje udstilling i rækken er vi stolte af at kunne præsentere Jytte Rex (f. 1942), som udstillede på Ringsted Galleriet i 1995. Hun gøres selskab af Rosa Marie Frang (f.1975) og Stense Andrea Lind-Valdan (f. 1985) i udstillingsrum, mens man på byens gadeoverhængende wires finder tekstværker af Gudrun Hasle (f. 1979) og Jacob Borges (f. 1977).

Jytte Rex (f. 1942) er en hæderkronet kunstner, der er optaget af at indfange ikke-sproglige sansninger og fortællinger. Rex arbejder i et billedpoetisk univers, der krydser maleri, tegning, fotografi og video. Hendes værker kan sjældent placeres i én genre. På Ringsted Galleriet arbejder hun også i et spændfelt af medier, som kredser om ’passage’. Deriblandt videoen, ’Passage – Vejen hjem’, som viser mennesker fastholdt i en sværmerisk vandring; fra en gådefuld tilstand til én anden.

En særlig interesse for det eksistentielle i et udvidet, malerisk felt ses også hos Stense Andrea Lind-Valdan (f. 1985). Gennem en periode har hendes omdrejningspunkt været kroppen – og de spor den efterlader, når hun fremstiller billeder med egne kropsdele eller kropsvæsker. På Ringsted Galleriet præsenterer hun en ny serie større papirværker med dyremotiver for derved at se nærmere på menneskeheden – som en samlet krop, der igennem årtusinder sætter aftryk i verdenen fra hulemaleri til vor tids ’fodspor’.

En sårbar selv-investering ses også hos Rosa Marie Frang (f. 1975), når hun skaber dokumentariske tekst-, lyd- og radioværker såsom ’Rosas Reality Radio’ (2020). Her udstiller hun sin egen skrøbelige kunstnerposition og peger på det private som værende politisk. På Ringsted Galleriet viser hun videoen ’I am the slogan’ (2005), som drager paralleller til sit aktivistiske virke i dag såsom værket ’Kunstanmelderne’ – en 226 siders dokumentarisk publikation som hudfletter to kunstanmeldelser fra et større, dansk dagblad i forhold til køn, klasse, karriere og synlighed.

Den personlige ’blottelse’ fortsætter ud i det offentlige rum på de gadeoverhængende wires. På Tinggade viser Gudrun Hasle (f. 1979) to, store bannere med teksten ’når du tager min hånd så vammer det i helle min krop’. Hos Hasle blandes kunst og liv sammen. Et gennemgående element i hendes værker er tekstsproget. Hun er ordblind, og i sin kunst staver hun ordene, som hun opfatter dem. Hasle behersker sproget på sin egen særlige måde og med en ydmyg sårbarhed belyser hun ofte personlige, usagte og tabubelagte emner fra hverdagslivet.

En lignende form for menneskelig utilstrækkelighed ses også i værker af Jacob Borges (f.1977), når han bruger uheld og fejl som en metode til at undersøge tvivl og belyse individets usikre ståsted i samfundet. Borges arbejder ofte med tekst, og det gør sig også gældende i Ringsted. Midt på den vindblæste Sct. Hans Gade udstiller han tekstværket ’The chair has been pulled’, som kredser om angsten for at miste grebet og falde på halen, men måske også om at finde nyt fodfæste.

Til årets tredje udstilling har vi sat fem, toneangivende kunstnere i stævne, som alle arbejder i et stærkt personligt udtryk. Her finder man forskellige medier som eks. tekst, tegning, lyd og film, hvor eksistentielle emner såsom kønsroller, sprog og magtforhold kommer til udtryk. Fra en feministisk position arbejdes der med det nære og det personlige, der sættes i relation til større samfundsmæssige problematikker.

Velkommen til åbning på udstillingen, JUBILÆUM 3 på lørdag den 14. maj fra kl. 13-16, hvor Rosa Marie Frang opfører en dokumentarisk digtoplæsning kl. 13.30 af ’Kulturredaktøren – 14 håbløse og dårlige dokumentariske digte fra Deadline på DR2’. Efter digtoplægningen vil det være muligt at deltage på vores guidede tur og høre kunstnerne fortælle om deres værker efterfulgt af let proviantering tilbage på Ringsted Galleriet.

INFO

Fernisering: Lørdag den 14. maj kl. 13.00 – 16.00 inkl. dokumentarisk digtoplægning kl. 13.30 af Rosa Marie Frang

Udstillingsperiode: 15. maj – 6. juni 2022

Åbningstider: Åbent alle lørdage fra kl. 13.00 – 16.00 eller efter aftale, mens kunst på wires kan ses 24/7

Obs! Ifm. Kunst i Pinsen fra den 4. – 6. juni er der åbent fra kl. 11.00 – 17.00. Mere info på www.kunstipinsen.dk

Kommentarer