Ringsted by

73% højere risiko for indbrud i julen

Julen er hjerternes fest, men mens de fleste danskere hygger sig med familie, julemad og gaver, har indbrudstyvene travlt. December er en af årets mest indbrudsplagede måneder. Værst ser det ud i juledagene den 24.-26. december, hvor der er 73 procent større risiko for at blive udsat for indbrud. Heldigvis kan man forholdsvis simpelt besværliggøre indbrudstyvens arbejdsbetingelser.

Danmark har europarekord i indbrud, og november og december er ifølge Danmarks Statistik de to måneder på året, hvor flest danske hjem får tyvene på besøg. Faktisk er der i juledagene hele 73 procent større risiko for indbrud. Det viser tal fra Rigspolitiet.

Rigspolitiets indbrudsregistrering fra julen 2017 viser, at der i juledagene (24.-26. december) blev begået 73 procent flere indbrud i forhold til dagsgennemsnittet i resten af 2017. Og det på trods af, at skoleferierne også er travle indbrudsuger.

2017 adskiller sig ikke væsentligt fra tidligere år, og alt tyder på, at mange tusinde danskere også vil få uønsket julebesøg i år.

Gør livet surt for tyven
Ifølge alarmselskabet Verisure er det tankevækkende, at danskerne i modsætning til vores norske og svenske naboer, ikke har samme fokus på at besværliggøre indbrudstyvens arbejdsbetingelser. Statistikken viser nemlig, at vi har tre gange så mange indbrud per indbygger i Danmark sammenlignet med Sverige.

– Danskerne lever generelt trygge og langt hen ad vejen ubekymrede liv. Men når det kommer til indbrud, er vi faktisk særligt udsatte i Danmark. Det er der mange danskere, som ikke er klar over. Og måske er det derfor, vi er enormt dårlige til at beskytte vores hjem mod indbrud i forhold til vores skandinaviske naboer, der har langt flere alarmer pr. indbygger end os, siger Anders Boger, operationel direktør i Verisure.

Der er meget, man selv kan gøre for at mindske risikoen for, at tyvene får held til at stikke afsted med arvesmykker, elektronik og designermøbler, som står højt på tyvenes ønskeliste.

– Man kan aldrig helgardere sig mod indbrud, men al erfaring viser, at indbrudssikring har en stor virkning. Et tip, som mange kender, men som stadig er enormt virksomt, er få det til at se ud som om, at der er nogen hjemme ved at lade noget lys være tændt og en radio spille. Derudover er det en god idé at låse sine udendørsredskaber inde, så de ikke kan bruges til indbrud, lyder rådet fra Anders Boger.

Seks tips der kan få dig sikkert igennem indbrudssæsonen:

Aflås hjemmet forsvarligt:
Det er almindelig sund fornuft, men alligevel er der mange, der glemmer at lukke og låse alle døre og vinduer forsvarligt – især på 1. sal. Sørg for at få lukket og låst alle potentiale indgange, og at vinduer og døre kan modstå indbrudsforsøg.

Giv ikke tyven adgang værktøj og redskaber:
Hvis døre og vinduer er forsvarligt aflåst, må tyven tage mere drastiske metoder i brug for at bryde ind – eller opgive og drage videre. Lås dine udendørsredskaber inde, så de ikke kan bruges til at bryde ind med.

Send ikke selv tyven en invitation:
Indbrudstyve er nemme at friste. Husk derfor at gemme synlige værdigenstande væk, og lad være med at annoncere din ferie på de sociale medier.

Få hjemmet til at se beboet ud:
Det er ikke tilfældigt, hvor indbrudstyve slår til. Det er en god idé at få det til at se ud som om, at der er nogen hjemme. Lad for eksempel en radio spille og noget lys være tændt, når du forlader din bolig, eller brug en timer, der kan forprogrammeres til at tænde og slukke lyset på bestemte tidspunkter.

Bed naboerne om hjælp:
Du og dine naboer kan hjælpe hinanden ved at holde øje med hinandens hjem. Snak med dine naboer, så der altid er nogen på vejen, som holder lidt ekstra øje.

Få en overvåget tyverialarm:
Overvej at investere i en overvåget alarm, hvis du vurderer, at jeres bolig kan være udsat. En tyverialarm, som er direkte forbundet til en vagtcentral, kan give ro i maven, når du er hjemmefra. Den sikrer, at politi eller brandvæsen bliver varslet med det samme, hvis uheldet er ude – og du kan følge med direkte på din smartphone under ferien.

 

Lad det blive en fuser, hvis tyven kommer tilbage
Gå aldrig tilbage til en fuser, lyder et velkendt nytårsråd. Og faktisk opererer mange indbrudstyve efter samme logik. Til gengæld er det udbredt praksis, at tyven vender tilbage til steder, hvor de tidligere har haft succes til at bryde ind. Risikoen for indbrud er mere end fem gange større, hvis du allerede er blevet udsat for det én gang, fortæller Anders Boger fra Verisure:

– Det kan være de samme tyve, som kommer igen for at se, om tyvekosterne fra første gang, er blevet erstattet med noget nyt. Men hvis du har været udsat for indbrud én gang, kan det også være et udtryk for, at din bolig er særligt udsat, og at der ikke er taget de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, siger Anders Boger.

Hvis man tidligere har været udsat for indbrud, bør man derfor være ekstra opmærksom, lyder opfordringen fra Verisure.

Kommentarer